Mjesta koja vrijedi posjetiti

Uz travel blogerku Farah smo naučili koje prirodne ljepote Bosna i Hercegovina krije

Autor: Žene.ba
Uz travel blogerku Farah smo naučili koje prirodne ljepote Bosna i Hercegovina krije
Foto: Instagram

U svijetu putovanja postoje pojedinci čija strast prema istraživanju i dijeljenju ljepota prirode i njenog bogatstva nadmašuje granice običnog turizma. Farah, svestrana putnica i neumorna istraživačica prirodnih ljepota, svojim putovanjima po Bosni i Hercegovini osvaja srca svojih pratitelja, ali i potiče svijest o važnosti očuvanja prirodnih bogatstava koje često zanemarujemo.

Sa preko 20 hiljada pratitelja, Farah, koja je na Instagramu poznata kao frr.explores , je postala sinonim za autentično iskustvo istraživanja i promocije prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine. Njeni savjeti nisu samo rutinski vodiči, već putokazi koji vode ka skrivenim draguljima zemlje. Upravo zbog toga ekipa portal Žene.ba je odlučila razgovarati sa Farah o Bosni i Hercegovini i njenim prirodnim bogatstvima, a u nastavku saznajte šta nam je otkrila.

View this post on Instagram

A post shared by Farah (@frr.explores)

Je li za putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu potreban velik budžet i kako možemo uštedjeti na tim putovanjima?

''To zavisi od osobe do osobe. Mi biramo kako ćemo trošiti novac. Može biti da nam je potrebno, a i ne mora. Pogotovo u toku ljetnih mjeseci - tad nam je potrebno samo auto, gorivo od tačke A do tačke B i šator'', rekla je, te istakla kampovanje kao jedno posebno iskustvo. 

''Kampovanje je jedno jako lijepo iskustvo koje sam doživjela prije nekoliko godina i od tada preferiram da kampujem kada god imam priliku, pa čak i kad kiša pada i kada sijeva.

Znaju se desiti razne situacije, ali uvijek je tu povezanost sa prirodom. Jedno je kad mi odemo u neki sterilan prostor, ne povežemo se sa mjestom gdje idemo da bi se, na primjer uslikali, a drugo je kad stvarno doživimo sve ono što priroda nudi, a to je i dobra i loša strana.''

View this post on Instagram

A post shared by Farah (@frr.explores)

''Stolac je definitvino jedna od meni najdražih destinacija s obzirom da sam se prvi put odvažila da samostalno odem tamo prije 4 godine. Tamo sam upoznala mnogo novih prijatelja, dosta sam promijenila svoj mindset, jer mi je bilo nepojmljivo u tridesetim upoznavati nove ljude. Prije je Stolac bio samo grad kroz koji se prolazi, a sad je mjesto gdje se ‘maksuz’ ide.

Izdvojila bih posebnu Mehmedbašića kuću. To je stara bosanska kuća i nacionalni spomenik. Tu sam prvi put prespavala i osjetila kako je to biti u ‘staroj’ Bosni i Hercegovini. Približila sam sebi Hercegovinu na taj način.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Farah (@frr.explores)

Prije bih išla samo u Mostar, međutim, sada sam sebi proširila vidokrug što se tiče Hercegovine.  Naravno, tu je i Čapljina i Trebinje i Blagaj i rijeke Buna, Bunica, Sušica kod Trebinja, Trebižat, Ljubuški... Postoji dosta tih mjesta na tako malom prostoru koje možemo obići u jednom danu. Duša nam se stvarno može napuniti mjestima koje obiđemo i rijekama u kojim se okupamo.''

View this post on Instagram

A post shared by Farah (@frr.explores)

Da li bi nam mogla predložiti neko zanimljivo odredište da posjetimo?

''Preporučila bih Livno iz razloga što dosta ljudi voli da se kupa u moru, a Livno je super destinacija na putu prema moru. Tu ima i kanuing na izvoru Sturbe gdje se spuštate niz rijeku koja je poprilično plitka i spora. Priroda koja okružuje rijeku je prelijepa. Područje je poprilično ravno, pa je idealno i za kampovanje, a to je još uvijek besplatno. 

Možeš li podijeliti neko nezaboravno iskustvo s putovanja koje te naučilo nečemu ili promijenilo tvoj pogled na BiH?

''Jedne prilike smo momak i ja 40 dana putovali kroz Italiju. Neko će se zapitati kakve veze imaju Bosna i Hercegovina i Italija, ali sam kroz to putovanje shvatila koliko mi Bosna nedostaje. Obilazili smo sva popularna mjesta tamo, koja su nam izlazila na društvenim mrežama i stvarno smo obišli cijelu zemlju. Ali na pola puta sam shvatila koliko mi fale rijeke, pa sam na tom putovanju napravila video ‘Sedam rijeka u kojim se trebate okupati’ i objavila na Instagram. Tad sam pomislilila ‘Šta ja radim? U Italiji sam, a prisjećam se Bosne i sedam rijeka. Dakle, moram reći, u Italiji je bilo stvarno lijepo, mnoge destinacije smo otkrili tamo, ali tamo sam doživjela i onu rečenicu ‘Nemamo pojma šta nas okružuje i u kakvoj zemlji živimo’. Uvijek sam mislila da je to samo priča, ali sam shvatila da je to stvarno istina.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Farah (@frr.explores)

Moj glavni cij je da inspirišem ljude da izađu iz zone komfora I samo proguglaju gdje mogu otići i provesti vrijeme,’’, zaključila je Farah na kraju razgovora.