Dobro je znati

Nije svejedno kojim danima kupujemo avionske karte, a evo i zbog čega

Autor: Žene.ba
Nije svejedno kojim danima kupujemo avionske karte, a evo i zbog čega
Foto: Ilustracija

Cijene avionskih karata su uvijek bile podložne promjenama ovisno o različitim faktorima, a jedan od tih faktora je vrijeme kada kupujemo kartu. Istraživanja su pokazala da čak i dan u sedmici kada kupujemo kartu može odrediti njezinu cijenu, pri čemu postoji dan kada su karte najskuplje i dan kada su najjeftinije.

Kada razmišljamo o putovanju avionom, jedna od ključnih stvari o kojoj razmišljamo je cijena avionske karte, pa težimo pronaći one koje su najpovoljnije. Naravno, cijene avionskih karata uvijek su pod uticajem različitih faktora. Ti faktori uključuju ponudu i potražnju, sezonu putovanja, jesu li karte kupljene unaprijed ili u posljednji trenutak, itd. Međutim, čini se da dan u sedmici kada kupujemo kartu također igra važnu ulogu u određivanju njezine cijene.

Jedno istraživanje, koje je analiziralo podatke s Google Flights, otkrilo je da cijene avionskih karata rastu kako se bliži kraj sedmice. Na primjer, cijena karte za let između dvije države SAD-a u ponedjeljak iznosi 213,44 dolara, dok je u utorak nešto niža, samo 213,31 dolara. Međutim, prema istraživanju, cijene počinju rasti prema kraju sedmice, pa tako cijena karte za isti let u petak iznosi 238,47 dolara, a u subotu, koji se smatra najskupljim danom, cijena doseže 241,61 dolar. No, cijene se ponovno počinju smanjivati već u nedjelju, a to za više od 20 dolara, što nedjelju čini najpovoljnijim danom za kupnju avionske karte.

Kao što smo već spomenuli, cijene avionskih karata ovise o različitim faktorima, a to uključuje i aviokompaniju kod koje kupujemo karte. Neki od njih zadržavaju razliku u cijenama minimalnom, često unutar nekoliko dolara ili eura, dok drugi dopuštaju veće fluktuacije tokom sedmice.