Nudi sve što možete poželjeti

Otkrijte Mostar i uživajte u kulturnoj baštini i prirodnim ljepotama

Autor: Žene.ba
Otkrijte Mostar i uživajte u kulturnoj baštini i prirodnim ljepotama
Foto: Agencije

Ljeto je idealno vrijeme za istraživanje novih destinacija, a ako tražite ideju za svoj sljedeći izlet, Mostar nudi sve što možete poželjeti - bogatu historiju, jedinstvenu arhitekturu, odličnu gastronomiju i spektakularne prirodne ljepote.

Mostar, poznat po svojoj jedinstvenoj atmosferi, posebno je omiljen među putnicima zbog Starog mosta, koji je ne samo simbol grada već i remek-djelo osmanske arhitekture. Izgrađen 1566. godine po naredbi sultana Sulejmana Veličanstvenog, ovaj most je ponovo sagrađen nakon uništenja u ratu 1993. godine te je danas ponosni dio UNESCO-ve svjetske baštine. Ne propustite vidjeti tradicionalne skokove s mosta visokog 24 metra u rijeku Neretvu, što je jedno od najprepoznatljivijih iskustava u Mostaru.

Nakon što prijeđete preko Starog mosta, ulazite u Stari grad Mostara, koji očarava svojim živopisnim uličicama i Starom čaršijom. Ovdje možete istražiti brojne umjetničke galerije, autohtone kafiće i restorane te doživjeti pravu atmosferu ovog historijskog grada.

Jedna od znamenitosti koju svakako trebate posjetiti je Koski Mehmed-pašina džamija, izgrađena 1617. godine, koja impresionira svojom unutrašnjošću obogaćenom tradicionalnim islamskim umjetničkim djelima poput kaligrafije i ornamenta. Posebno atraktivno iskustvo je penjanje na munaru džamije s kojeg se pruža zadivljujući pogled na grad i okolicu.

Za ljubitelje historije i arhitekture preporučujemo posjete tri kuće iz perioda Osmanskog Carstva: Bišćevića, Muslibegovića i Kajtazova kuća. Ove kuće su otvorene za posjetioce i pružaju uvid u bogatu historijsku ostavštinu Mostara.

Ako želite istražiti i novije atrakcije, ne propustite nebesku šetnicu u parku Fortica, koja nudi spektakularan pogled na grad i okolicu, pogotovo za vrijeme zalaska sunca. Ova šetnica dugačka 35 m idealno je mjesto za opuštanje i uživanje u bajkovitim prizorima.

Za bijeg u prirodu, posjetite slapove Kravica, visoke oko 25 metara, koji su savršeni za osvježenje tokom vrućih ljetnih dana. Ovdje možete organizovati piknik i uživati u prirodnoj ljepoti koju nudi okolica Mostara.

View this post on Instagram

A post shared by Monika (@saran_monika)