Vrijedi posjetiti

Porto - Očaravajući portugalski grad prepun šarenih ulica

Autor: Žene.ba
Porto - Očaravajući portugalski grad prepun šarenih ulica
Foto: Porto

Porto, drugi najveći grad u Portugalu, odiše neodoljivim šarmom i bogatom kulturnom baštinom. Poznat po svojim šarenim uličicama, ovaj grad na obali rijeke Douro predstavlja pravu oazu za istraživanje i otkrivanje.

Jedna od najupečatljivijih karakteristika Porta su njegove ulice. Šarenilo fasada, tradicionalne portugalske pločice, poznate kao azulejos, i uske, vijugave staze stvaraju neponovljivu atmosferu koja privlači posjetioce iz cijelog svijeta. Svaki korak kroz ove ulice pruža novo otkriće, bilo da je to lokalna trgovina s rukotvorinama, skriveni restoran s tradicionalnim jelima ili impresivna crkva s bogatom historijom.

Jedna od najpoznatijih ulica u Portu je Rua de Santa Catarina, poznata po svojim trgovinama, kafićima i živoj atmosferi. Ova ulica je savršeno mjesto za uživanje u šetnji, kupovini suvenira ili ispijanju kafe dok promatrate život grada kako prolazi.

Još jedna nezaobilazna destinacija je Ribeira, stara ribarska četvrt smještena uz obalu rijeke Douro. Ovdje se možete izgubiti u uskim uličicama, istraživati tradicionalne restorane i uživati u prekrasnom pogledu na rijeku i mostove koji je prelaze. U večernjim satima, Ribeira oživljava uz zvuke tradicionalne fado muzike i miris ukusnih morskih plodova koji se pripremaju u lokalnim restoranima.

Za ljubitelje umjetnosti i kulture, Porto nudi bogatu ponudu muzeja i galerija. Muzej Serralves, s impresivnom zbirkom savremene umjetnosti, i Casa da Música, remek-djelo moderne arhitekture i dom brojnih muzičkih događanja, samo su neki od bisera koje Porto nudi ljubiteljima umjetnosti.

Naravno, posjetioci Porta ne smiju propustiti priliku da probaju neka od najpoznatijih portugalskih jela. Od tradicionalnog bakalara do različitih poslastica, gastronomska ponuda ovog grada neće vas ostaviti ravnodušnima.

Uz svoju slikovitu ljepotu, Porto je grad koji ostavlja neizbrisiv trag u srcima svojih posjetilaca. Njegove šarene ulice, bogata kultura i gostoljubivi stanovnici čine ga nezaobilaznom destinacijom za svakog putnika koji želi doživjeti istinski portugalski duh.

Ovo su najljepše kombinacije

Ombre zidovi su novi hit u svijetu enterijera

Ljubav ne poznaje godine?

Svi pričaju o novoj romantičnoj komediji Anne Hathaway

Nije samo roditeljima teško

Kako stres roditelja utiče na djecu