Jaja su namirnica koja se veoma često sprema u balkanskim domaćinstvima.
Kuhana, pržena, sa povrćem, jaja su uvijek dobar izbor jer su kalorična, puna proteina, ukusna i brzo se pripremaju.
Ipak, domaćice najčešće spremaju kajganu sa šunkom ili sirom, ali mnoge ne znaju da u ovo jelo mogu da dodaju i pregrtš drugih začina.
Zato smo za vas pripremili šest načina kako da spremite savršenu kajganu koju ćete u slast jesti.
1. Dodajte meso
Poznato je da su jaja puna proteina, ali ukus slaninice ili pršute zaista daje novu dimenziju. Važno je da prije nego što meso pomiješate sa kajganom ono bude pečeno, a to posebno važi za kobasicu.
2. Mliječni proizvodi
Pri samom kraju, kajgani dodajte kašiku grčkog jogurta ili kiselog mlijeka. Naravno, uvijek možete da dodate i sir, a preporuka stručnjaka je da to bude čedar.
3. Pospite je začinskim biljem
Prije nego što je kajgana sasvim gotova, pospite je omiljenim začinskim biljem. Kuhari savjetuju da to budu vlašac, korijander ili peršun. Mladi luk je takođe odličan kao dodatak kajgani.
4. Zeleno povrće
Jednostavan način da u prehranu ubacite više zeleni je upravo kroz kajganu. Bilo da se radi o mladom spanaću, rukoli ili kelju, svježe zelenilo brzo i lako uvene u jelu. Samo bacite šaku zelenila u polovini procesa pripreme jaja i dobro promiješajte da se ravnomjerno rasporedi.
5. Za ljubitelje ljutog
Jaja trpe razne ukuse, te je odličan način da obogatite kajganu da joj dodate dvije kašike ajvara. Možete da pospete i začinsku papriku ili dodate svježu sitno sjeckanu.
6. Jaja i krompir su idealna kombinacija
Kuvani krompir isjeckajte na kockice i propržite ga na maslacu. Kada krompir porumeni, dodajte i jaja, pa sve zajedno promiješajte i pospite omiljenim sosom, piše "Southern Living".