Biryani – začinjena basmati riža s mekanom piletinom i orašastim plodovima

Biryani je legendarno jelo iz Indije i Pakistana koje mami nepce slojevima bogatih aroma, kombinirajući nježno meso, začine, orašaste plodove i suho voće u savršenoj harmoniji.
Njegova bogata historija i raskošna priprema čine ga pravim kulinarskim blagom južnoazijske tradicije, koje danas osvaja gurmane širom svijeta.
Sastojci (za 4 osobe)
- 300 g basmati riže
- 400 g pilećeg mesa (bez kostiju)
- 2 srednje luka (narezana na tanke kriške)
- 3 čehna bijelog luka (sitno nasjeckana)
- 1 kašika đumbira (naribanog)
- 2 paradajza (nasjeckana sitno)
- 100 g suhog grožđa
- 50 g badema ili indijskih oraščića
- 200 ml jogurta
- 1 kašikica kurkume
- 1 kašikica garam masale
- 1 kašikica mljevenog kima
- 1/2 kašikice čilija u prahu
- Svježi korijander i metvica za dekoraciju
- So i ulje
Priprema u tri jednostavna koraka
Priprema mesa i začina
U tavi zagrijte ulje, dodajte luk i pržite dok ne postane zlatno smeđi. Dodajte bijeli luk, đumbir i začine (kurkuma, garam masala, kim, čili). Nakon što zamiriše, ubacite pileće meso i pržite dok ne dobije lijepu boju. Umiješajte jogurt i nasjeckani paradajz, pa kuhajte na laganoj vatri dok meso ne omekša.
Kuhanje riže
Rižu operite i kuhajte u posoljenoj vodi do pola (al dente), zatim ocijedite.
Slaganje i pečenje
U velikoj posudi složite red mesa, zatim sloj riže. Pospite suhim grožđem i orašastim plodovima. Ponovite slojeve po potrebi. Pokrijte i pecite u rerni na 180°C oko 20 minuta da se svi okusi prožmu.
Slojeviti specijalitet donosi savršenu kombinaciju začina i tekstura, što ga čini pravim užitkom za sve ljubitelje intenzivnih okusa.
Poslužite ga uz osvježavajući jogurt ili laganu salatu i doživite istinski gastronomski užitak!