Pripremite za ručak

Biryani – začinjena basmati riža s mekanom piletinom i orašastim plodovima

Autor: Žene.ba
Biryani – začinjena basmati riža s mekanom piletinom i orašastim plodovima
Foto: Pexels

Biryani je legendarno jelo iz Indije i Pakistana koje mami nepce slojevima bogatih aroma, kombinirajući nježno meso, začine, orašaste plodove i suho voće u savršenoj harmoniji.

Njegova bogata historija i raskošna priprema čine ga pravim kulinarskim blagom južnoazijske tradicije, koje danas osvaja gurmane širom svijeta.

Sastojci (za 4 osobe)

  • 300 g basmati riže
  • 400 g pilećeg mesa (bez kostiju)
  • 2 srednje luka (narezana na tanke kriške)
  • 3 čehna bijelog luka (sitno nasjeckana)
  • 1 kašika đumbira (naribanog)
  • 2 paradajza (nasjeckana sitno)
  • 100 g suhog grožđa
  • 50 g badema ili indijskih oraščića
  • 200 ml jogurta
  • 1 kašikica kurkume
  • 1 kašikica garam masale
  • 1 kašikica mljevenog kima
  • 1/2 kašikice čilija u prahu
  • Svježi korijander i metvica za dekoraciju
  • So i ulje 

Priprema u tri jednostavna koraka

Priprema mesa i začina

U tavi zagrijte ulje, dodajte luk i pržite dok ne postane zlatno smeđi. Dodajte bijeli luk, đumbir i začine (kurkuma, garam masala, kim, čili). Nakon što zamiriše, ubacite pileće meso i pržite dok ne dobije lijepu boju. Umiješajte jogurt i nasjeckani paradajz, pa kuhajte na laganoj vatri dok meso ne omekša.

Kuhanje riže

Rižu operite i kuhajte u posoljenoj vodi do pola (al dente), zatim ocijedite.

Slaganje i pečenje

U velikoj posudi složite red mesa, zatim sloj riže. Pospite suhim grožđem i orašastim plodovima. Ponovite slojeve po potrebi. Pokrijte i pecite u rerni na 180°C oko 20 minuta da se svi okusi prožmu.

Slojeviti specijalitet donosi savršenu kombinaciju začina i tekstura, što ga čini pravim užitkom za sve ljubitelje intenzivnih okusa.

Poslužite ga uz osvježavajući jogurt ili laganu salatu i doživite istinski gastronomski užitak!