Panna cotta je klasična talijanska slastica koja se jednostavno priprema i uvijek oduševljava. Iako se može činiti kao kompliciran desert, priprema brze panna cotte zahtijeva samo 15 minuta vašeg vremena, uz dodatak nekoliko sati hlađenja. U nastavku donosimo provjeren recept za ovu kremastu deliciju i dva sezonska prijedloga za serviranje.
Sastojci
- 80 ml mlijeka
- 600 ml vrhnja za kuhanje
- 1 vrećica mljevene želatine
- 125 g bijelog šećera
- 1 ½ žličica arome vanilije
Postupak
U manju zdjelu ulijte mlijeko, dodajte prah želatine i dobro promiješajte. Stavite sa strane da se želatina namoči.
U lončić ulijte vrhnje i dodajte šećer. Promiješajte i kuhajte na laganoj do srednjoj vatri dok ne počne lagano kipjeti.
Umiješajte želatinu u vrhnje i šećer čim smjesa počne kipjeti. Kuhajte uz miješanje još minutu.
Maknite s vatre i dodajte aromu vanilije.
Ulijte smjesu u 6 manjih posudica. Ostavite ih da se hlade 20-ak minuta na sobnoj temperaturi, a zatim pokrijte prijanjajućom folijom i stavite u frižider na minimalno 4 sata – idealno preko noći.