spiralne palačinke

Brzi recept za savršene cimet palačinke kod kuće

Autor: Žene.ba
Brzi recept za savršene cimet palačinke kod kuće
Foto: Freepik

Ako volite topli miris cimeta, šećera i maslaca koji ispuni cijelu kuću, a pečenje klasičnih cimet rolica vam oduzima previše vremena, ovo je recept koji će vas oduševiti.

Palačinke sa cimetnim vrtlozima (engl. cinnamon swirl pancakes) spajaju poznati okus mekih rolica s jednostavnošću palačinki – savršen spoj za nedjeljno jutro ili zimski brunch.

Ove palačinke su pahuljaste, mirisne i vizualno prekrasne – a izgledaju kao da su stigle direktno iz male američke pekare. Sve što vam treba je nekoliko osnovnih sastojaka, jedna tava i desetak minuta vremena.

Sastojci (za 6–8 palačinki)

Za tijesto:

  • 200 g glatkog brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 40 g šećera
  • 1 jaje
  • 250 ml mlijeka
  • 40 g otopljenog maslaca
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije

Za cimetni vrtlog:

  • 50 g smeđeg šećera
  • 2 kašičice mljevenog cimeta
  • 20 g omekšanog maslaca

Za kremasti preljev:

  • 80 g mascarponea (ili krem sira)
  • 1–2 kašike mlijeka ili pavlake
  • 1 kašika meda ili javorovog sirupa

Priprema:

Tijesto:

U većoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i šećer.
U drugoj zdjeli umutite jaje, mlijeko, vaniliju i otopljeni maslac.
Spojite suhe i mokre sastojke pa lagano miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudvica.

Cimetna smjesa:

U manjoj zdjeli pomiješajte maslac, smeđi šećer i cimet dok ne postane kremasto.
Prebacite smjesu u malu plastičnu vrećicu i odrežite vrh (ili koristite slastičarsku vrećicu).

Pečenje:

Zagrijte tavu s neljepljivim dnom i lagano je premažite uljem ili maslacem.
Na srednjoj vatri izlijte malo tijesta (oko 8–10 cm u promjeru).
Odmah zatim istisnite cimetnu smjesu u obliku spirale – počnite od sredine i kružite prema rubu.
Pecite dok se ne pojave mjehurići po površini (oko 2–3 minute), zatim pažljivo okrenite i pecite još minut do dvije, dok ne porumene.

Preljev:

Pomiješajte mascarpone s medom i mlijekom dok ne dobijete glatku, tekuću kremu.
Po želji dodajte još malo javorovog sirupa za dodatnu slatkoću.

Posluživanje:

Složite palačinke jednu na drugu, prelijte kremom i po vrhu pospite prstohvatom cimeta.
Najbolje ih je poslužiti dok su još tople – mekane su, mirisne i tope se u ustima.

Savjet:

Ako želite dodatni „wow“ efekat, nakon pečenja možete preliti svaku palačinku s malo otopljenog maslaca i posuti smeđim šećerom.
Za blažu verziju, smanjite količinu cimeta ili šećera po ukusu.