
Canneloni su italijanske cijevi od tjestenine koje se obično pune raznim vrstama smjesa, poput sira, mesa ili povrća, a zatim se prekrivaju umakom i peku u rerni. Ova jela potiču iz južne Italije i često se pripremaju za porodične obroke ili svečane prigode.
Donosimo recept za ovo jedinstveno jelo!
Canneloni sa sirom i špinatom
Za punjenje:
- 500 g svježeg špinata
- 250 g ricotta sira
- 100 g svježeg parmezana, naribanog
- 1 jaje
- 2 čehna bijelog luka, sitno sjeckana
- So i biber, po ukusu
- Prstohvat muškatnog oraščića
Za umak:
- 800 g paradajza (možete koristiti konzervisan)
- 1 srednji luk, sitno sjeckan
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika šećera (ako paradajz nije dovoljno sladak)
- So i biber, po ukusu
- Prstohvat origana
- 2 kašike svježeg bosiljka, sjeckanog
Za pečenje:
- 250 g canneloni tjestenine
- 150 g mozzarella sira, naribanog
- 50 g parmezana, naribanog
Jednostavna priprema umaka
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje i popržite sjeckani luk i bijeli luk na srednje jakoj vatri dok ne postanu mekani i prozirni.
Dodajte paradajz (ako koristite svježi paradajz, prvo ih ogulite i nasjeckajte). Promiješajte i kuhajte 20-30 minuta dok se umak ne zgusne. Dodajte šećer, origano, so i biber. Na kraju umiješajte svježi bosiljak.
Pustite da se ohladi.
Priprema punjenja:
- Operite špinat i stavite ga u veliku tavu bez ulja.
- Pokrijte i kuhajte na srednjoj vatri dok ne uvene (oko 3-4 minute).
- Kad je špinat spreman, ohladite ga i iscijedite višak vode.
- U velikoj zdjeli pomiješajte ricottu, špinat, parmezan, jaje, sitno sjeckani bijeli luk, muškatni oraščić, so i biber.
Punjenje tjestenine:
U velikom loncu zakuhajte vodu i posolite je. Kada voda zavrije, stavite tjesteninu canneloni u vodu i kuhajte je nekoliko minuta (samo da omekša, neće biti potpuno skuhana jer će se još peći).
Ocijedite tjesteninu i pustite da se ohladi. Zatim svaku cijev napunite smjesom od špinata i ricotte. Možete to raditi kašikom ili s pomoći plastične vrećice (kao vrećica za dekoriranje).
Složite cannelone:
U vatrostalnu posudu stavite malo umaka od paradajza na dno, a zatim poredajte napunjene cijevi od tjestenine.
Preko njih prelijte ostatak umaka i pospite s mozzarellom i parmezanom.
Pečenje:
- Pokrijte posudu aluminijskom folijom i stavite je u prethodno zagrijanu rernu na 180°C.
- Pecite 25-30 minuta, a zatim uklonite foliju i pecite još 10 minuta dok sir ne postane zlatno smeđi.
Poslužite toplo, posuto s još malo svježeg bosiljka ili parmezana po želji. Prijatno!