ideja za ručak

Canneloni sa špinatom: Okus Italije u svakom zalogaju

Autor: Žene.ba
Canneloni sa špinatom: Okus Italije u svakom zalogaju
Foto: Instagram

Canneloni su italijanske cijevi od tjestenine koje se obično pune raznim vrstama smjesa, poput sira, mesa ili povrća, a zatim se prekrivaju umakom i peku u rerni. Ova jela potiču iz južne Italije i često se pripremaju za porodične obroke ili svečane prigode.

Donosimo recept za ovo jedinstveno jelo!

Canneloni sa sirom i špinatom

Za punjenje:

  • 500 g svježeg špinata
  • 250 g ricotta sira
  • 100 g svježeg parmezana, naribanog
  • 1 jaje
  • 2 čehna bijelog luka, sitno sjeckana
  • So i biber, po ukusu
  • Prstohvat muškatnog oraščića

Za umak:

  • 800 g paradajza (možete koristiti konzervisan)
  • 1 srednji luk, sitno sjeckan
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika šećera (ako paradajz nije dovoljno sladak)
  • So i biber, po ukusu
  • Prstohvat origana
  • 2 kašike svježeg bosiljka, sjeckanog

Za pečenje:

  • 250 g canneloni tjestenine
  • 150 g mozzarella sira, naribanog
  • 50 g parmezana, naribanog

Jednostavna priprema umaka 

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje i popržite sjeckani luk i bijeli luk na srednje jakoj vatri dok ne postanu mekani i prozirni.

Dodajte paradajz (ako koristite svježi paradajz, prvo ih ogulite i nasjeckajte). Promiješajte i kuhajte 20-30 minuta dok se umak ne zgusne. Dodajte šećer, origano, so i biber. Na kraju umiješajte svježi bosiljak.

Pustite da se ohladi.

Priprema punjenja:

  • Operite špinat i stavite ga u veliku tavu bez ulja.
  • Pokrijte i kuhajte na srednjoj vatri dok ne uvene (oko 3-4 minute).
  • Kad je špinat spreman, ohladite ga i iscijedite višak vode.
  • U velikoj zdjeli pomiješajte ricottu, špinat, parmezan, jaje, sitno sjeckani bijeli luk, muškatni oraščić, so i biber.

Punjenje tjestenine:

U velikom loncu zakuhajte vodu i posolite je. Kada voda zavrije, stavite tjesteninu canneloni u vodu i kuhajte je nekoliko minuta (samo da omekša, neće biti potpuno skuhana jer će se još peći).

Ocijedite tjesteninu i pustite da se ohladi. Zatim svaku cijev napunite smjesom od špinata i ricotte. Možete to raditi kašikom ili s pomoći plastične vrećice (kao vrećica za dekoriranje).

Složite cannelone:

U vatrostalnu posudu stavite malo umaka od paradajza na dno, a zatim poredajte napunjene cijevi od tjestenine.

Preko njih prelijte ostatak umaka i pospite s mozzarellom i parmezanom.

Pečenje:

  • Pokrijte posudu aluminijskom folijom i stavite je u prethodno zagrijanu rernu na 180°C.
  • Pecite 25-30 minuta, a zatim uklonite foliju i pecite još 10 minuta dok sir ne postane zlatno smeđi.

Poslužite toplo, posuto s još malo svježeg bosiljka ili parmezana po želji. Prijatno!