Popularna poslastica cheesecake može se napraviti na više načina, a za koju god verziju da se opredijelite, njegov ključni sastojak je onaj po kojem je i dobio naziv - krem sir.
S obzirom na to da je ovom kolaču teško odoljeti, tokom ljetnih dana pravimo ga u raznim varijantama, a za zimske dane možete pripremiti verziju koja će vašu kuću ispuniti neodoljivim mirisom - kremasti cheesecake sa jabukama i, naravno, malo cimeta.
Sastojci:
Kora:
- 300 g mljevenog keksa
- 150 g otopljenog maslaca
Smjesa za posipanje:
- 55 g otopljenog maslaca
- 50 g brašna
- 50 g smeđeg šećera
- 20 g zobenih pahuljica
Preliv od jabuka:
- tri jabuke
- 50 g smeđeg šećera
- kašičica cimeta
- dvije kašičice gustina
Bijela krema:
- 690 g krem sira
- tri jajeta
- 75 g šećera
- 100 g grčkog jogurta
- dvije kašičice ekstrakta vanilije
- pola kašičice cimeta
- malo mljevenog đumbira
- malo muškatnog oraščića
Priprema:
Pomiješajte mljeveni keks i otopljeni maslac sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Ona će vam poslužiti kao podloga, odnosno kora na koju ćete potom slagati ostale slojeve. Sve što je potrebno je da je rasporedite ravnomjerno u kalup kružnog oblika, koji ste prethodno obložili pek-papirom. A dok pripremate ostatak slojeva za cheesecake, koru ostavite u frižideru.
Smjesu koju ćete staviti na vrh cheesecakea dobit ćete tako što ćete u zdjeli sjediniti otopljeni maslac, brašno, smeđi šećer i zobene pahuljice. Nakon toga, pripremite preliv od jabuka tako što ćete jabuke, koje ste prethodno narezali na kockice, pomiješati sa smeđim šećerom, cimetom i gustinom. To učinite na vatri srednje jačine, sve dok ne nastane tekstura nalik na džem.
Na kraju, pripremite bijelu kremu. Sjedinite krem sir, šećer, grčki jogurt, ekstrakt vanilije, cimet, kao i malo đumbira i muškatnog oraščića. Koristeći lopaticu, izmiješajte sastojke dok ne nastane krema, a potom dodajte tri jajeta. Dodajte jedno po jedno, uz konstantno miješanje između svakog dodavanja.
Na ohlađenu koru stavite bijelu kremu, a na nju dodajte skuhane jabuke (jedan dio ostavite da prelijete kolač kada bude gotov). Učinite to vrlo pažljivo kako kockice ne bi potonule. Na kraju, dodatno izmrvite smjesu od smeđeg šećera i zobenih pahuljica na vrh cheesecakea. Pecite kolač na 180 stepni oko sat vremena. Kada je pečen i prohlađen na sobnoj temperaturi, ostavite ga u frižider na najmanje šest sati, ali idealno bi bilo da odstoji na hladnom preko noći.