pripremite za ručak

Chicken Parmigiana: Savršen spoj hrskave piletine i topljenog sira

Autor: Žene.ba
Chicken Parmigiana: Savršen spoj hrskave piletine i topljenog sira
Foto: Instagram

Chicken Parmigiana, poznat i kao Chicken Parmesan, postao je pravi favorit u australskim pubovima, gdje ga obožavaju pod nazivima Parma, Parmi ili jednostavno "chnitty s paradajzom i sirom."

Ovaj klasik italijanske kuhinje ili bolje rečeno, Pollo alla Parmigiana – zaslužuje posebnu pažnju.

Zašto? Jer uz domaći recept, s ekstra hrskavim pohovanim pilećim filetom, savršenim Parmigiana umakom i sočnim mariniranim pilećim mesom, Chicken Parmigiana je pravo otkriće koje će vas posebno iznenaditi.

Domaća priprema ovog jela jednostavno je nezamjenjiva – podiže okus i oplemenjuje cjelokupno iskustvo.

Sastojci koji su vam potrebni:

  • 4 pileća fileta (oko 150g svaki)
  • 1 šoljica brašna
  • 2 jaja, umućena
  • 2 šoljice krušnih mrvica
  • 1/2 šoljice naribanog parmezana
  • 1 kašika origana
  • 1/2 šoljice pasiranog paradajza
  • 1/4 šoljice maslinovog ulja
  • 1/2 šoljice naribane mozzarelle
  • Svježi peršun za garniranje
  • So i biber

Priprema:

1. Počnite s pilećim filetom. Lagano ga izravnajte pomoću bataka za meso kako bi bio tanak i ravnomjerno kuhan. Posolite i pobiberite svaki filet s obje strane.

2. U tri odvojene posude stavite brašno, umućena jaja, te mješavinu krušnih mrvica i naribanog parmezana.

Piletinu prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaja, a potom u smjesu krušnih mrvica s parmezanom. Osigurajte da svaki komad bude ravnomjerno prekriven.

3. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Pržite pileće filete 4-5 minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi. Nakon toga, izvadite ih iz tave i stavite na kuhinjski papir da upije višak masnoće.

4. U vatrostalnu posudu stavite pržene pileće filete. Na svaki file prelijte malo pasiranog paradajza, zatim pospite s naribanom mozzarellom i pospite origano po vrhu.

5. Stavite posudu u prethodno zagrijanu rernu na 180°C i pecite još 10-15 minuta, dok se sir ne rastopi i blago porumeni.

6. Poslužite Chicken Parmigiana uz malo svježeg peršuna za dodatnu svježinu, uz prilog po želji – pečeni krompir, salatu ili rižu.

Uživajte!