Donosimo recept!

Crêpes s jabukama, karamelom i cimetom: Savršena proljetna poslatica

Autor: Žene.ba
Crêpes s jabukama, karamelom i cimetom: Savršena proljetna poslatica
Foto: Instagram

Ako tražite desert koji spaja jednostavnost s bogatstvom okusa, crêpes s jabukama, karamelom i cimetom savršeno će zadovoljiti vaše gurmanske apetite.

Ovaj recept donosi savršen spoj sočnih jabuka, začinjenog cimeta i bogate karamele u nježnom francuskom crêpesu, koji je idealan za proljetne dane. Brzo i lako pripremljen, ovaj desert možete poslužiti kao topli užitak nakon obroka ili kao specijalitet za porodičnu užinu.

Sastojci

  • 4 crêpesa (kupovni ili domaći)
  • 2 veće jabuke (npr. Granny Smith ili Fuji)
  • 50 g maslaca
  • 3 kašike smeđeg šećera
  • 1 kašika cimeta
  • 3 kašike karamele (ili prema želji)

Za tijesto:

  • 250 g brašna
  • 2 jaja
  • 500 ml mlijeka
  • 2 kašike otopljenog maslaca
  • Manji omjer soli
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika vanilin šećera

Priprema

1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, jaja, mlijeko, otopljeni maslac, sol, šećer i vanilu. Koristite pjenjaču ili mikser da biste dobili glatko tijesto, bez grudvica. Ostavite tijesto da odstoji 30 minuta, kako bi se svi sastojci lijepo povezali i dobili savršenu teksturu.

Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i premažite je s malo maslaca ili ulja. Preporučuje se tave s neprianjajućim premazom. Za svaki crêpes ulijte malu količinu tijesta (oko 1/4 šoljice), a zatim okrenite tavu kako bi tijesto ravnomjerno prekrilo dno.

2. Ogulite i narežite jabuke na tanke kriške. U tavi rastopite maslac, dodajte jabuke, smeđi šećer i cimet, te kuhajte dok jabuke ne omekšaju i postanu karamelizirane (oko 5 minuta).

3. Na svaki crêpes stavite po nekoliko kašika karameliziranih jabuka, a zatim sve prelijte sa kašikom karamele.

4. Zatvorite crêpes i prelijte s još malo karamele. Po želji, pospite dodatnim cimetom ili orašastim plodovima za ekstra crunch.

Dodajte još jednu notu luksuza uz kuglu sladoleda od vanilije i uživajte u ovom savršenom desertu.