Morate probati

Daska sa sirevima i voćem je savršen izbor za piknike pod otvorenim nebom

Autor: Žene.ba
Daska sa sirevima i voćem je savršen izbor za piknike pod otvorenim nebom
Foto: Instagram

Uživanje u pikniku pod otvorenim nebom dobilo je novu dimenziju s daskom sa sirevima i voćem kao centrom gastronomske pažnje. Ova jednostavna, a impresivna ideja nije samo ukusna, već i prilika za kreativno druženje prije samog događaja.

Piknici su već odavno postali omiljeni način okupljanja tokom toplih dana, a organizacija piknika često podrazumijeva pažljivo planiranje, odabir idealnog mjesta za okupljanje do odabira hrane. Kada je riječ o pikniku, daska sa sirevima i voćem predstavlja savršenu kombinaciju praktičnosti i estetike.

Zašto daska sa sirevima i voćem?

Iako možda na prvi pogled izgleda sofisticirano, priprema daske sa sirevima i voćem je iznenađujuće jednostavna i brza. Sve što vam treba su omiljeni sirevi, voće, neki kremasti namaz poput krem sira, džem ili marmelada po želji, te krekeri kao pratnja. Bitno je napomenuti da ova daska pruža mnogo prostora za kreativnost - možete kombinovati različite vrste sireva, voća i dodataka prema vašim preferencama i sezonskoj dostupnosti.

Priprema daske sa sirevima i voćem

Priprema

Na dasku pažljivo rasporedite kremasti sir ili drugi namaz po sredini, oblikujući ga u oblik nalik laticama cvijeća. Ovo je idealan trenutak da se okupite s prijateljima i zajedno stvorite jedinstveni dizajn.

View this post on Instagram

A post shared by Wendy (@thekwendyhome)

Dodavanje voća i sireva

U centar svake 'latice' sirnog namaza stavite malu količinu voćnog džema ili marmelade za dodatnu slatkoću i slojevitost okusa. Zatim pažljivo poslažite različite vrste sireva po izboru. Preporučuju se popularne vrste poput briea, cheddara, plavog sira poput gorgonzole, te gauda i kozjeg sira za raznolikost okusa.

Dodaci i final touches

Pored sira i voća, dodajte krekere za dodatnu hrskavost. Kao finalni dodir, na dasku možete staviti omiljeno svježe voće poput borovnica, jagoda i šljiva. Dodajte i druge omiljene dodatke kao što su masline ili smokve kako biste upotpunili doživljaj.

Ova jednostavna, ali elegantna daska ne samo da će zadovoljiti ukusne pupoljke svih okupljenih, već će i estetski oplemeniti prostor vašeg piknika.