pikantni recept

Domaći grah, ali u meksičkom stilu: Začinite svoj zimski obrok uz dva ključna sastojka!

Autor: Žene.ba
Domaći grah, ali u meksičkom stilu: Začinite svoj zimski obrok uz dva ključna sastojka!
Foto: Instagram

Januar je savršen za uživanje u toplim, zasitnim jelima, a grah je jedan od tih koje nikada ne možemo zaboraviti. Iako domaći grah s kobasicama ili suhim mesom osvajaju na prvu, zašto ne biste unijeli malo uzbuđenja u svoj tanjir?

Ovaj recept za grah s kobasicama poprima meksički šmek uz dodatak začina, koji će vašu kuhinju ispuniti mirisima južnjačkog sunca i bogatih okusa.

Sastojci:

  • 900 grama graha iz konzerve
  • 400 grama polutrajne kobasice ili suhog mesa
  • 5 komada lovorovog lista
  • 60 grama brašna
  • 4 čehna bijelog luka
  • 1 kašika paradajza u tubi
  • Ulje
  • So i biber

Za meksički twist: 1 čajna kašika kvasca, 1 kašičica mljevene chili paprike, 1/2 čajna kašičica kumina.

Priprema:

1. Prvo, pripremite kobasice – operite ih, narežite na kolutove i kuhajte na laganoj vatri dok ne postanu sočne i aromatične. Alternativno, možete koristiti suho meso, narezano na male komade.

2. Začinite svoj osnovni preliv – u tavi zagrijte ulje, dodajte brašno i pržite dok ne dobije blago zlatnu boju. Zatim, protisnite bijeli luk i dodajte paradajz. Ovdje ulazimo u meksičku fazu: dodajte chili, kumin i kvasac.

Chili daje blagoj ljutini, dok kumin donosi zemljasti, dimljeni okus koji podsjeća na tople meksičke večeri.

3. Nakon što ste dobro promiješali smjesu, dodajte vodu iz kuhanih kobasica, miješajući pjenjačom da ne ostanu grudvice. Ovaj miks postaje prava osnova za bogatstvo okusa.

4. Prelijte smjesu u lonac s kobasicama, a onda dodajte lovorov list i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 20 minuta. Za ovo vrijeme svi začini se lijepo prožimaju i stvaraju harmoniju okusa.

5. Dodajte grah – ocijeđeni grah, pustite da se kuha još nekoliko minuta dok sve ne bude spremno za serviranje.

6. Začinite po želji (so ili biber). Možete posuti i sjeckani peršun, ali za dodatni meksički ugođaj, dodajte malo svježeg korijandera!

Ovaj recept donosi domaći, ali začinjen, meksički ugođaj u vašoj kuhinji. Bogat, pikantan, ujedno hranjiv i zdrav, kao takav idealan je za hladne zimske dane.

I vjerujte nam, nakon ovog obroka, sigurno ćete tražiti još jedan tanjir!