brza priprema

Domaći mochi sladoled: Kremasta pistacija u japanskoj rižinoj kori

Autor: Žene.ba
Domaći mochi sladoled: Kremasta pistacija u japanskoj rižinoj kori
Foto: Pexels

Mochi sladoled – slastica koja je osvojila srca ljubitelja slatkiša širom svijeta, sada je stigla i do naših prostora.

Ovaj sočni, kremasti desert dolazi iz Japana, a kombinira meku rižinu koru i hladnu, bogatu unutrašnjost od sladoleda. Ako želite oduševiti svoje nepce i prijatelje, pripremite mochi sladoled s okusom pistacije kod kuće.

Sastojci

  • 200 g pistacija (sjeckane ili u prahu)
  • 300 ml kokosovog mlijeka
  • 100 g šećera
  • 100 g rižinog brašna
  • 2 kašike kukuruznog škroba
  • 1/2 šoljice vode

Priprema

1. U blenderu pomiješajte pistacije, kokosovo mlijeko i šećer dok ne dobijete glatku smjesu. Stavite u posudu za zamrzavanje i ostavite da se ohladi i stvrdne.

2. U malu tavu stavite rižino brašno i kukuruzni škrob, dodajte vodu i miješajte dok ne postane gusta smjesa. Kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete mekanu masu. Ohladite.

3. Izvadite sladoled od pistacija, oblikujte kuglice, a zatim ih obavezujte rižinom korom. Vratite u zamrzivač i uživajte!

Ovaj neodoljivi desert je lagan za napraviti, a idealan za uživanje u toplim danima. Luksuzni okus pistacije u savršenoj harmoniji s mekom, rižinom kore – pravi je hit za vaše nepce!