Zdravo i ukusno

Donosimo recept kako da uživate u čipsu bez osjećaja krivice

Autor: Žene.ba
Donosimo recept kako da uživate u čipsu bez osjećaja krivice
Foto: Ilustracija

Zamislite da umjesto standardnog kupovnog čipsa, čija 100 grama može sadržavati čak 568 kalorija, možete uživati u domaćoj, niskokaloričnoj verziji čipsa od različite vrsta povrća.

Prema popularnoj stranici The Spruce Eats, postoji niz recepata koji omogućuju pripremu čipsa bez dubokog prženja u ulju. Umjesto toga, preporučuje se korištenje rerne, dehidratora ili modernih friteza na vrući zrak. Ovaj način pripreme čuva okus i nutritivnu vrijednost povrća, čineći grickalice zdravijima i privlačnijima za sve ljubitelje zdrave prehrane.

Kombinacije povrća koje se mogu koristiti za čips su gotovo neograničene - od klasičnog krompira do cvekle, tikve, luka, kelja, mrkve, celera pa čak i određenih vrsta voća poput jabuka, krušaka i kokosa. Sve što trebate učiniti je narezati ih na tanke kriške i peći ili sušiti prema odabranom receptu.

Dodavanjem zdravijeg brašna poput pirovog ili kukuruznog, kao i začina i bilja, možete stvoriti raznolike okuse i teksture čipsa. Na primjer, pire od avokada oblikovan u tanke ploške i pečen u rerni nudi slasnu i hranjivu alternativu za svaku prigodu, uključujući i nogometne utakmice.

Također, tijesto obogaćeno začinskim biljem i malom količinom maslinovog ulja ili maslaca, tanko razvaljano i kratko pečeno, idealno je za brzu pripremu ukusne grickalice. Svi ovi recepti zahtijevaju minimalno kulinarsko umijeće, a pružaju maksimalan užitak i zadovoljstvo svim ljubiteljima zdrave hrane.

Stoga, umjesto tradicionalnih grickalica visokog kalorijskog sadržaja, isprobajte neki od ovih jednostavnih recepata za zdravi čips od povrća i voća te uživajte u svakom trenutku uz nogometnu groznicu.