Ako vam nedostaje inspiracije kako uljepšati ovaj kišni utorak, donosimo vam recept za tortu koja će sigurno ostaviti bez teksta. Radi se o poslastici koja nosi naziv "Čokoladna bomba", a detaljan recept možete pronaći u nastavku. Jedno je sigurno - svi će uživati u ovoj delikatesnom desertu!
Sastojci:
- 100 g maslaca
- 120 g tamne čokolade
- 4 jaja
- puna kašika mljevenih badema
- 2 kašike brezinog šećera (ili zaslađivač po želji)
Priprema:
- Zagrijati rernu na 180 stepeni, a slabije rerne na 200.
- Na pari otopiti čokoladu i dodati maslac, prethodno narezan na kockice. Kutljačom miješati na laganoj vatri, a kad je gotovo, maknuti s vatre i pustiti da se ohladi.
- Umutiti čvrsti snijeg od bjelanaca s malo soli, a žumance umutiti s brezinim šećerom.
- Kad se čokoladna smjesa ohladila, dodati žumance i mljevene bademe, zatim postepeno dodavati snijeg od bjelanaca i sve umutiti.
- Smjesu preliti u srednji kalup (18 cm), posuti sjeckanim bademima i peći 20-ak minuta na 180 stepeni. Tortu možete peći i u velikom kalupu, samo udvostručite sastojke i pecite približno 25 minuta.
Najbolje od najboljih
FOTO Women in Adria dodijelila nagrade najuspješnijim poduzetnicama
Ruska narodna medicina
'Eliksir vječne mladosti': Svako jutro 20 godina mlađi
otvoreno o pjevačici