Bajramska poslastica

Donosimo vam recept za baklavu

Autor: Žene.ba
Donosimo vam recept za baklavu
Foto: Ilustracija

Ovu tradicionalnu poslasticu mnogi vole zbog kombinacije orašastih plodova hrskave strukture i slatkog preljeva tzv. agde.

Sastojci

  • 500 g tankog tijesta za baklavu
  • 500 g očišćenih i samljevenih oraha
  • 250 g maslaca

Agda

  • 1 l vode
  • 500 g šećera
  • 1 limun

Priprema

Otopite maslac. Dno posude za pečenje namažite maslacem pa stavite prvu koru, premažite je maslacem, pa preko nje stavite drugu koru. Ponovite sve i s trećom i četvrtom korom.

Na četvrtu koru nanesite dio mljevenih oraha, pa nastavite slagati baklavu tako da redom stavljate kore, maslac i nadjev. Na zadnje četiri kore nemojte stavljati orahe, već ih samo premažite maslacem.

Složenu baklavu izrežite, po rezovima nakapajte preostali otopljeni maslac, pa baklavu stavite u zagrijanu rernu. Pecite oko 40 minuta na 160 °C.

Dok se baklava peče, pripremite sirup. Vodu i šećer kuhajte 10 minuta, dodajte limun narezan na tanke krugove pa nastavite kuhati dok se agda malo ne zgusne. Pečenu baklavu prelijte agdom i ostavite da se potpuno ohladi.