Ovu tradicionalnu poslasticu mnogi vole zbog kombinacije orašastih plodova hrskave strukture i slatkog preljeva tzv. agde.
Sastojci
- 500 g tankog tijesta za baklavu
- 500 g očišćenih i samljevenih oraha
- 250 g maslaca
Agda
- 1 l vode
- 500 g šećera
- 1 limun
Priprema
Otopite maslac. Dno posude za pečenje namažite maslacem pa stavite prvu koru, premažite je maslacem, pa preko nje stavite drugu koru. Ponovite sve i s trećom i četvrtom korom.
Na četvrtu koru nanesite dio mljevenih oraha, pa nastavite slagati baklavu tako da redom stavljate kore, maslac i nadjev. Na zadnje četiri kore nemojte stavljati orahe, već ih samo premažite maslacem.
Složenu baklavu izrežite, po rezovima nakapajte preostali otopljeni maslac, pa baklavu stavite u zagrijanu rernu. Pecite oko 40 minuta na 160 °C.
Dok se baklava peče, pripremite sirup. Vodu i šećer kuhajte 10 minuta, dodajte limun narezan na tanke krugove pa nastavite kuhati dok se agda malo ne zgusne. Pečenu baklavu prelijte agdom i ostavite da se potpuno ohladi.