Jeste li znali?

Donosimo vam tajnu savršenog rižota

Autor: Žene.ba
Donosimo vam tajnu savršenog rižota
Foto: Ilustracija

Gianfranco Crepaldi, vlasnik trgovine talijanskih delicija otkrio je tajne pripreme savršeno kremastog rižota.

U pripremi rižota treba se držati “svetog Trojstva”, a to je dobra riža, tostiranje iste i topli temeljac. Ako se držite toga, ne može nikako ispasti loše.

Nakon odabira dobre riže, treba je kratko tostirati, prepržiti i to na jačem plamenu. Nakon toga je zlijevati toplim temeljcem. Koji decilitar vina neće bit na odmet. Rižoto se kuha na umjernoj vatri uz stalno miješanje. Ovo su temelji savršenog rižota.

Pileći temeljac obično najbolje odgovara jelu poput rižota, ali neki kuhari kažu da je važnije da odgovara ostalim sastojcima koje ćete koristiti poput mesa ili povrća.

Arborio riža (kratko zrno) jedna je od boljih jer sadrži najviše škroba. Kad arborio riži dodate tekućinu i miješate, škrob se oslobađa i stvara se kremasti sloj koji povezuje sastojke. Da zrna riže budu ukusna, a ne gnjecava, može pomoći baza soffritto od luka, češnjaka i putera. Riža se treba lagano miješati u soffrittu prije dodavanja tekućine jer on sprečava da riža postane gnjecava, ali ipak upije dovoljno temeljca.