Pečeni krompiri s kečapom i majonezom često su odabrani prilog uz mesna i riblja jela. No, nažalost, rezultati njihove pripreme ne udovoljavaju uvijek očekivanjima. Nekad se može dogoditi da budu previše vodenasti, drugi put da se tokom pečenja raspadnu, dok su neki ljudi izloženi izazovu određivanja optimalne temperature i trajanja pečenja kako bi postigli željeni hrskavi efekt.
Sve što trebate znati za pripremu pečenih krompira iz rerne je da krompir treba prethodno obilno začiniti i peći na najvišoj temperaturi dok ne dobiju privlačnu zlatno-smeđu boju. Međutim, dodatak palente će im dodatno pridonijeti posebnoj hrskavosti.
Sastojci
- 1 kg krompira
- 3 pune kašike palente
- 1 kašika crvene paprike
- 1 kašika Vegete
- papar
- prstohvat soli
- 2 kašike ulja
- grančica svježeg ruzmarina
Priprema
- Krompire ogulite, operite i narežite ih na deblje kriške.
- Posušite ih krpom i prebacite u veću posudu.
- Dodajte Vegetu, crvenu papriku, biber, so, ulje i palentu. Rukama promiješajte krompire da se svi sastojci ravnomjerno polijepe po njima.
- Krompire pebacite na papirom obložen lim i dodajte grančicu ruzmarina.
- Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 250 stepeni između 30 minuta i sat vremena, u zavisnosti o tome kakvu rernu imate. Kada krompiri poprime lijepu zlatno-smeđu koricu, spremni su za posluživanje.
uporne crne tačkice
Kako se riješiti mitesera: Sve što treba znati za čistu i zdravu kožu
prijestonica mode