ramazanska trpeza

Egzotični iftarski meni: Okusi Bliskog istoka i Azije na vašoj trpezi

Autor: Žene.ba
Egzotični iftarski meni: Okusi Bliskog istoka i Azije na vašoj trpezi
Foto: Ilustracija

Iftar je poseban trenutak dana tokom ramazana kada se okupljamo s porodicom i prijateljima kako bismo prekinuli post i uživali u bogatim i aromatičnim jelima.

Ovaj put, donosimo vam iftarski meni inspirisan egzotičnim kuhinjama Bliskog istoka i Azije. Pripremili smo tri specijaliteta – predjelo, glavno jelo i desert – koji će vas odvesti na kulinarsko putovanje kroz začinjene i mirisne delicije.

PREDJELO

Marokanska harira supa

Harira je tradicionalna marokanska supa koja se često priprema tokom ramazana. Bogata je proteinima i začinima, a njen topli i kremasti ukus savršeno priprema želudac za glavno jelo.

Sastojci

  • 200 g leblebija (ili iz konzerve)
  • 150 g crvene leće
  • 1 glavica luka, sitno sjeckana
  • 2 čena bijelog luka, protisnuta
  • 2 paradajza, blendirana
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1 šolja kuhanog mesa (teletina ili piletina, opcionalno)
  • 1 l povrtnog ili pilećeg temeljca
  • 1 kašičica kurkume
  • 1 kašičica đumbira u prahu
  • 1 kašičica cimeta
  • ½ kašičice bibera
  • So po ukusu
  • Šaka svježeg korijandera ili peršuna, sjeckanog
  • Sok od pola limuna

Priprema

Ako koristite suhe leblebije, ostavite ih u vodi preko noći i zatim skuhajte.

Na malo maslinovog ulja propržite luk i bijeli luk dok ne omekšaju. Dodajte začine i paradajz pire, pa kratko propržite.

Sipajte blendirani paradajz, leću, skuhane leblebije i meso (ako koristite). Zatim dolijte temeljac i pustite da se kuha na laganoj vatri oko 40 minuta.

Pred kraj dodajte korijander ili peršun i limunov sok. Poslužite toplo uz hljeb ili hurme.

GLAVNO JELO

Indonežanski rendang (goveđi curry)

Rendang je jedno od najpoznatijih jela indonežanske kuhinje. Ovo sporo kuhano jelo od govedine natopljeno je kokosovim mlijekom i bogatim začinima, što mu daje nevjerovatan okus i sočnost.

Sastojci

  • 500 g goveđeg mesa (but ili plećka), isječenog na kocke
  • 400 ml kokosovog mlijeka
  • 2 stabljike limunske trave (samo donji dio, izgnječen)
  • 3 lista limete (ili lovorova lista)
  • 2 kašike tamarind paste (ili sok od pola limuna)
  • 2 kašike kokosovog ulja

Za začinsku pastu

  • 1 crveni luk
  • 3 čena bijelog luka
  • 2 crvene čili paprike (po ukusu)
  • 1 kašičica đumbira
  • 1 kašičica kurkume
  • 1 kašika korijandera u prahu
  • ½ kašičice cimeta
  • ½ kašičice muškatnog oraščića
  • So i biber po ukusu

Priprema

U blenderu napravite začinsku pastu od luka, bijelog luka, čilija i začina.

Na kokosovom ulju propržite začinsku pastu dok zamiriše. Dodajte meso i pržite nekoliko minuta.

Sipajte kokosovo mlijeko, dodajte limunsku travu, listove limete i tamarind pastu. Kuhajte na laganoj vatri 2–3 sata dok meso ne postane mekano i umak se ne zgusne.

Poslužite uz mirisni jasmin pirinač i salatu od svježeg povrća.

DESERT

Turski sütlaç (pečeni sutlijaš)

Sütlaç je turski sutlijaš, ali s posebnom aromom i kremastom teksturom zahvaljujući sporom kuhanju i pečenju u rerni.

Sastojci

  • 100 g riže
  • 1 l mlijeka
  • 150 g šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 1 kašika gustina (razmućenog u malo mlijeka)
  • Prstohvat soli
  • Cimet za posipanje

Priprema

Rižu skuhajte u malo vode dok ne omekša. Dodajte mlijeko i šećer te kuhajte na laganoj vatri dok se zgusne.

Umiješajte razmućeni gustin i nastavite kuhati još nekoliko minuta.

Prespite smjesu u male keramičke posude i pecite u rerni na 200°C dok ne dobije zlatno-smeđu koricu na vrhu.

Ohladite i pospite cimetom prije posluživanja