Idealno za ručak

Gastro užitak na bosanski način: Biftek u toploj tortilji s domaćim čipsom

Autor: Žene.ba
Gastro užitak na bosanski način: Biftek u toploj tortilji s domaćim čipsom
Foto: Pexels

Zamislite sočan biftek, zamotan u mirisnu domaću tortilju, s blagim, kremastim sosom od špinata i jogurta. Jede se naravno rukama – bez noža, bez viljuške, samo pravo uživanje.

Ovo je bosanska verzija street food-a, spoj tradicije i modernog načina serviranja hrane, savršena za porodična okupljanja, druženja ili večeru pod vedrim nebom.

Sastojci koji su vam potrebni:

Za biftek:

  • 400–500 g bifteka (ili ramsteka po želji)
  • 1 kašika senfa
  • Maslinovo ulje
  • Krupna so, biber, dimljena paprika

Za domaće tortilje:

  • 300 g glatkog brašna
  • 150 ml tople vode
  • 2 kašike ulja
  • Manji omjer soli

Za sos od špinata i jogurta:

  • 1 šaka svježeg špinata (blanširan)
  • 150 ml gustog jogurta ili kiselog mlijeka
  • 1 čehno bijelog luka (sitno riban)
  • So, biber, malo limunovog soka

Za domaći čips:

  • 2 velika krompira
  • So, ulje za prženje
  • Po želji: dimljena paprika, bijeli luk u prahu

Priprema

1. Biftek premažite senfom, začinite solju, biberom i paprikom, pa ostavite da odmori 15 minuta. Zagrijte tavu ili roštilj i pecite meso po želji (najbolje medium rare – 3–4 minute sa svake strane). Neka odstoji prije rezanja.

2. Pomiješajte brašno, vodu, ulje i so. Zamijesite glatko tijesto, ostavite da odmori 20 minuta. Podijelite na 4–6 kuglica, razvaljajte ih tanko i pecite na suhoj tavi s obje strane dok ne porumene i dobiju mjehuriće.

3. Blanširani špinat sitno nasjeckajte, pomiješajte s jogurtom, bijelim lukom, limunovim sokom, začinite.

Ostavite da se ohladi – savršen kontrast toplom mesu i tortilji.

4. Krompir narežite na vrlo tanke kriške, osušite kuhinjskim papirom. Pržite u dubokom ulju dok ne postanu zlatni i hrskavi. Posolite i pospite začinima po želji.

Na svaku tortilju stavite trakice pečenog bifteka, prelijte sosom, dodajte po želji malo svježeg luka ili zelene salate. Poslužite uz domaći čips. Sve se jede rukama – to je dio doživljaja.

Bez escajga, bez formalnosti – samo čista emocija i puni okusi. Ovo jelo spaja ono što najviše volimo: meso, domaće tijesto i kremaste dodatke, ali uz notu savremenog serviranja.