Pripremite s nama!

Gazpacho – ljetna hladna supa koja slavi prirodnu slatkoću povrća

Autor: Žene.ba
Gazpacho – ljetna hladna supa koja slavi prirodnu slatkoću povrća
Foto: Pexels

Kad temperature rastu, a želja za teškim jelima nestaje, gazpacho se nameće kao kralj ljetnih osvježenja.

Ova tradicionalna španska hladna supa, porijeklom iz Andaluzije, spoj je intenzivnih, čistih okusa svježeg povrća i blagog začina koji budi sva osjetila.

Prema riječima Pere Sancheza, renomiranog španskog kuhara iz Sevile, ključ savršenog gazpacha krije se u kvaliteti sastojaka i minimalističkoj pripremi koja naglašava njihovu prirodnu svježinu.

"Gazpacho je doživljaj ljeta u zdjeli", kaže Sanchez.

Sastojci koji su vam potrebni:

  • 1 kg paradajza
  • 1 crvena paprika
  • 1 krastavac (oguljen i očišćen)
  • 1 mala glavica luka
  • 1-2 čehna bijelog luka 
  • 3 kašike maslinovog ulja extra djevičanskog
  • 2 kašike vinskog sirćeta (po mogućnosti sherry)
  • So i svježe mljeveni crni biber

Priprema u dva koraka

Blendanje povrća

Paradajz, papriku, krastavac i bijeli luk nasjeckajte i kratko izmiksajte u blenderu, dok ne dobijete glatku, ali ipak malo teksture zadržavajuću supu.

Hlađenje

Dodajte maslinovo ulje, sirće, so i biber. Dobro promiješajte, zatim ohladite u frižideru barem dva sata – hladnoća će istaknuti arome i pružiti savršeni kontrast ljetnoj vrućini.

Poslužite gazpacho u malim zdjelicama, uz dodatak svježe narezanog krastavca ili listića bosiljka za dodatnu aromu. Ovaj jednostavan, ali profinjen recept donosi dah Mediterana i podsjeća da je u gastronomiji često manje zapravo – više.

Prijatno!