Hrskava karamela, glatka krema i ledena jagoda - Crème brûlée na francuski način
Kad želimo impresionirati goste desertom koji nosi istinski francuski potpis, ali ujedno pruža iznenađenje na tanjiru, uvijek posežemo za Crème brûlée.
Ovaj klasik, uz dodatak domaćeg sladoleda od jagode, svježeg voća i blage kiselosti borovnice, dobiva potpuno novo gurmansko ruho. Hrskava karamela, svilena krema i hladno voćno osvježenje čine ga idealnim desertom za sve sezone.
Sastojci (za 4 porcije)
Za kremu:
- 500 ml punomasnog slatkog vrhnja
- 1 mahuna vanilije (ili 1 kašikica ekstrakta)
- 5 žumanaca
- 80 g šećera
Za karamel koricu:
4 kašike smeđeg šećera
Za sladoled od jagode (brza verzija):
- 200 g svježih ili smrznutih jagoda
- 100 ml punomasnog jogurta
- 1 kašika meda ili sirupa agave
- Sok od ½ limuna
Za dekoraciju:
- Borovnice (svježe ili pasirane)
- 4–5 jagoda, nareznih na kockice

Priprema u samo tri koraka!
Krema i pečenje
Ugrijte vrhnje s vanilijom do vrenja, pa sklonite s vatre. Umutite žumance sa šećerom, postepeno dodajte toplo vrhnje, neprekidno miješajući. Procijedite i sipajte u keramičke posude.
Pecite u rerni na 150°C, oko 35–40 minuta, dok se krema ne stegne, ali ostane nalik na puding. Ohladite, pa stavite u frižider na najmanje 4 sata.
Sladoled bez aparata
U blender ubacite jagode, jogurt, med i sok od limuna. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ako koristite smrznute jagode, odmah servirajte kao sladoled.
U slučaju svježih, stavite smjesu u zamrzivač na 2–3 sata i povremeno promiješajte viljuškom. Prije posluživanja, pospite svaki crème brûlée ravnomjernim slojem smeđeg šećera.
Karamelizirajte plamenikom dok ne postane zlatno-smeđa korica. Na tanjir dodajte kuglu sladoleda, pospite svježim brusnicama i komadićima jagoda.
Poslužite odmah – kontrast toplog i hladnog je ključ užitka.
Prijatno!