Jednostavan recept

Hrskave mantije s lisnatim tijestom: Tradicija na brz način

Autor: Žene.ba
Hrskave mantije s lisnatim tijestom: Tradicija na brz način
Foto: Instagram

Ako volite tradicionalne mantije, ali nemate mnogo vremena za razvijanje domaćeg tijesta, ova verzija s lisnatim tijestom je savršeno rješenje.

Hrskava korica, sočan nadjev i miris koji se širi kućom čine ovo jelo idealnim za porodični ručak ili druženje s prijateljima.

Lisnato tijesto daje mantijama laganu, puterastu teksturu, dok mesni nadjev ostaje mekan i sočan.

Sastojci

Za nadjev:

  • 400 g mljevene junetine ili mješavine junetine i teletine
  • 1 veća glavica crvenog luka
  • 2 kašike ulja
  • So i svježe mljeveni biber po ukusu
  • Prstohvat suhog začina (po želji: suhi peršun, mljevena paprika ili malo vegete)

Za premazivanje:

  • 500 g svježeg ili smrznutog lisnatog tijesta (odmrznutog ako je smrznuto)
  • 1 jaje
  • 2 kašike rastopljenog putera ili ulja
  • čaša kiselog vrhnja (za posluživanje)

Priprema:

Sitno nasjeckajte luk i propržite ga na laganoj vatri s dvije kašike ulja dok ne postane staklast.
Dodajte mljeveno meso, posolite, pobiberite i po želji dodajte prstohvat omiljenih začina.
Pirjajte 8–10 minuta, uz povremeno miješanje, dok meso ne izgubi crvenu boju i pusti sok. Ostavite da se nadjev malo prohladi.

@foodieri ✨Jednostavne mantije✨ Hvala @Lejla Žuga 🇹🇷 što si mi otkrila mantije ❤️ Čula sam za njih, ali nikad nisam probala, a sad će biti redovno na meniju ☺️ Ovo je Lejlina ideja, mantije u lisnatom tijestu. Ne znam da uporedim s onim tradicionalnim, ali moram reći da su preukusne. Sastojci: • 500g mljevenog mesa • 2 velika luka • 2 pakovanja lisnatog (ukupno 4 lista) • so i biber Za preliv: • 100g putera • 2-3 prepune kašike pavlake • puno bijelog luka u prahu Izdinstati luk i meso. Odleđeno lisnato isjeći na kvadrate - ja sam pravila 16 kvadrata. Svaki kvadratić puniti mesom. Sve krajeve privući u sredinu i stisnuti. Oblikovati loptice. Poredati u pekač, te premazati otopljenim puterom. Peći u dobro zagrijanoj rerni na 250 stepeni nekih 25-30 minuta. Dok se mantije peku, u puter dodati i pavlaku i otopiti sve skupa, dodati puno bijelog luka u prahu. Preliti pečene mantije ovom smjesom. Uživajte ❤️ #foodieri #mantije #jednostavnorecepti #balkanfood #idejezarucak #brzirecepti #recipe #recept #foodtok #fyp ♬ Kokuzna Vremena - Dino Merlin

Oblikovanje mantija:

Lisnato tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini u pravougaonik debljine oko 3 mm.
Izrežite kvadrate veličine otprilike 8x8 cm.
Na sredinu svakog kvadrata stavite kašičicu ohlađenog nadjeva, spojite suprotne krajeve i formirajte mali zavežljaj ili pogačicu.

Pečenje:

Pećnicu zagrijte na 200 °C.
Poredajte mantije na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući malo razmaka između njih.
Premažite ih umućenim jajetom i pospite rastopljenim puterom za dodatnu hrskavost.
Pecite 20–25 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i lijepo se napuhnu.

Posluživanje:

Vruće mantije prelijte kašikom-dvije kiselog vrhnja ili ih poslužite uz čašu jogurta.
Po želji, možete ih prekriti čistom krpom nekoliko minuta nakon pečenja da malo omekšaju, ako volite mekšu koricu.

Mantije možete unaprijed pripremiti i držati u frižideru do pečenja, a odlične su i za zamrzavanje – samo ih zamrznite sirove i pecite po potrebi.

Ovaj recept spaja praktičnost lisnatog tijesta s tradicionalnim okusom domaćih mantija, nudeći brzo, ukusno i mirisno jelo koje će oduševiti i najzahtjevnije goste.