Ramazanska trpeza

Iftar kao u Saudijskoj Arabiji: Neodoljivi okusi kabse, jallaba i baklave na vašem stolu

Autor: Žene.ba
Iftar kao u Saudijskoj Arabiji: Neodoljivi okusi kabse, jallaba i baklave na vašem stolu
Foto: Shutterstock

Saudijska Arabija, poznata po bogatoj kulinarskoj tradiciji, nudi brojne recepte koji će oplemeniti vašu večeru i omogućiti vam da post dočekate u stilu. 

Ako želite započeti mjesec posta uz dozu autentičnih okusa, donosimo vam nekoliko jednostavnih i ukusnih recepata inspirisanih arapskom kuhinjom.

Predjelo: Hummus pita

Sastojci:

  • 1 konzerva leblebije
  • 2 kašike tahinija
  • 1/4 šoljice maslinovog ulja
  • Sok od 1 limuna
  • 2 čehna bijelog luka 
  • So i biber 

Priprema: U blenderu pomiješajte leblebije, tahini, maslinovo ulje, sok od limuna, bijeli luk, so i biber. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Poslužite s svježe pečenim hljebom – idealno za započeti iftar.

Glavno jelo: Kabsa - arapski rižoto

Sastojci:

  • 2 šoljice basmati riže
  • 500 g pilećih bataka
  • 2 crvena luka
  • 2 paradajza
  • 4 čehna bijelog luka
  • 1 kašika kurkume, mljevene paprike, kvasca
  • 1 štapić cimeta
  • So i biber
  • Maslinovo ulje

Priprema: Na maslinovom ulju propržite bijeli luk dok ne omekša. Dodajte pileće batake, začine i paradajz. Pustite da se sve dobro sjedini. Zatim dodajte basmati rižu i vodu (2:1 odnos riže i vode).

Pokrijte i kuhajte dok riža ne postane mekana, a pileći bataci sočni i aromatični. Kabsa je pravo, hranjivo jelo koje pruža sve što je potrebno za savršen iftar.

Desert: Baklava

Sastojci:

  • 1 pakiranje filo tijesta
  • 200 g mljevenih oraha
  • 150 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 200 ml vode
  • 1 kašika vanilije

Priprema: Filo tijesto slažite u pleh, svaki sloj premazujte otopljenim maslacem. Pospite mljevenim orasima i ponovite postupak dok ne iskoristite cijelo tijesto. Pecite baklavu na 180°C oko 30 minuta dok ne postane zlatno-smeđa. Kad je gotova, prelijte je sirupom od šećera, vode i vanilije.

Baklava je savršen završetak svakog iftara, slatki užitak koji će oduševiti vaše nepce.

Piće: Jallab

Sastojci:

  • 1 šoljica tamnog sirupa od datulja
  • 1 šoljica hladne vode
  • 1/2 kašike ružine vode
  • Led

Priprema: U čaši pomiješajte sirup od datulja, hladnu vodu i ružinu vodu. Dodajte led i dobro promiješajte.

Ovaj napitak savršeno će osvježiti i pružiti dodatnu energiju nakon posta.

Ova kuhinja nudi nevjerovatno bogatstvo okusa i mirisa, a kroz ove jednostavne, ali autentične recepte možete unijeti dašak Saudijske Arabije u svoj iftar.

Bilo da pripremate hummus za predjelo, kabsu za glavno jelo, baklavu za desert ili jallab kao osvježavajući napitak, svaki od ovih jela obogatiti će vaš ramazanski stol i učiniti prvi dan posta posebnim.

Neka vam ovaj iftar bude prilika da uživate u okusima, tradiciji i zajedništvu, te da svaki dan ramazana bude ispunjen mirom, ljubavlju i zahvalnošću.