Iftar kao u Saudijskoj Arabiji: Neodoljivi okusi kabse, jallaba i baklave na vašem stolu

Saudijska Arabija, poznata po bogatoj kulinarskoj tradiciji, nudi brojne recepte koji će oplemeniti vašu večeru i omogućiti vam da post dočekate u stilu.
Ako želite započeti mjesec posta uz dozu autentičnih okusa, donosimo vam nekoliko jednostavnih i ukusnih recepata inspirisanih arapskom kuhinjom.
Predjelo: Hummus pita
Sastojci:
- 1 konzerva leblebije
- 2 kašike tahinija
- 1/4 šoljice maslinovog ulja
- Sok od 1 limuna
- 2 čehna bijelog luka
- So i biber
Priprema: U blenderu pomiješajte leblebije, tahini, maslinovo ulje, sok od limuna, bijeli luk, so i biber. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Poslužite s svježe pečenim hljebom – idealno za započeti iftar.
Glavno jelo: Kabsa - arapski rižoto
Sastojci:
- 2 šoljice basmati riže
- 500 g pilećih bataka
- 2 crvena luka
- 2 paradajza
- 4 čehna bijelog luka
- 1 kašika kurkume, mljevene paprike, kvasca
- 1 štapić cimeta
- So i biber
- Maslinovo ulje
Priprema: Na maslinovom ulju propržite bijeli luk dok ne omekša. Dodajte pileće batake, začine i paradajz. Pustite da se sve dobro sjedini. Zatim dodajte basmati rižu i vodu (2:1 odnos riže i vode).
Pokrijte i kuhajte dok riža ne postane mekana, a pileći bataci sočni i aromatični. Kabsa je pravo, hranjivo jelo koje pruža sve što je potrebno za savršen iftar.
Desert: Baklava
Sastojci:
- 1 pakiranje filo tijesta
- 200 g mljevenih oraha
- 150 g maslaca
- 200 g šećera
- 200 ml vode
- 1 kašika vanilije
Priprema: Filo tijesto slažite u pleh, svaki sloj premazujte otopljenim maslacem. Pospite mljevenim orasima i ponovite postupak dok ne iskoristite cijelo tijesto. Pecite baklavu na 180°C oko 30 minuta dok ne postane zlatno-smeđa. Kad je gotova, prelijte je sirupom od šećera, vode i vanilije.
Baklava je savršen završetak svakog iftara, slatki užitak koji će oduševiti vaše nepce.
Piće: Jallab
Sastojci:
- 1 šoljica tamnog sirupa od datulja
- 1 šoljica hladne vode
- 1/2 kašike ružine vode
- Led
Priprema: U čaši pomiješajte sirup od datulja, hladnu vodu i ružinu vodu. Dodajte led i dobro promiješajte.
Ovaj napitak savršeno će osvježiti i pružiti dodatnu energiju nakon posta.
Ova kuhinja nudi nevjerovatno bogatstvo okusa i mirisa, a kroz ove jednostavne, ali autentične recepte možete unijeti dašak Saudijske Arabije u svoj iftar.
Bilo da pripremate hummus za predjelo, kabsu za glavno jelo, baklavu za desert ili jallab kao osvježavajući napitak, svaki od ovih jela obogatiti će vaš ramazanski stol i učiniti prvi dan posta posebnim.
Neka vam ovaj iftar bude prilika da uživate u okusima, tradiciji i zajedništvu, te da svaki dan ramazana bude ispunjen mirom, ljubavlju i zahvalnošću.