ramazanska trpeza

Iftar sa dušom: Pripremamo tradicionalne sočne mantije i kokos hurmašice!

Autor: Žene.ba
Iftar sa dušom: Pripremamo tradicionalne sočne mantije i kokos hurmašice!
Foto: Instagram

Ramazan je vrijeme kada se okupljamo s porodicom i prijateljima kako bismo podijelili obroke, uživali u bogatstvu okusa i stvorili nezaboravne trenutke.

Ako tražite inspiraciju za svoj iftar, donosimo vam nekoliko tradicionalnih jela koja će vaš obrok učiniti posebnim. Od slasnih mantija do osvježavajućeg salepa – ovaj meni je savršen za uživanje u ramazanskoj trpezi.

Predjelo: Bruscette sa sirom

Bruskete sa sirom su jednostavan, ali ukusan način za započeti iftar. Hrskava i začinjena, idealna su poslastica koja će vašim gostima otvoriti apetit.

Sastojci:

  • 1 bageta ili ciabatta
  • 200 g krem sira (npr. mascarpone ili kremasti sir po izboru)
  • 100 g naribanog parmezana ili gaude
  • 1 čehno bjelog luka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • Svježi peršun
  • So i biber po ukusu

Priprema:

1. Narežite bagetu ili ciabattu na tanke kriške. Svaku premažite s malo maslinovog ulja i tostirajte u rerni ili na tavi dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave.

2. U zdjeli pomiješajte kremasti sir, parmezan, sitno nasjeckani bijeli luk, peršun, so i biber.

3. Na svaku tostiranu krišku namažite pripremljeni sirni krem.

Po želji, možete dodati malo više peršuna za ukras, a za dodatni okus, pospite i s malo crvene paprike ili maslinovog ulja.

Glavno jelo: Legendarne mantije

Mantije, poznate kao "kraljice pita", idealan su izbor za početak vašeg iftara. Sočne, bogate mesnim nadjevom, ove pite bit će pun pogodak za sve ljubitelje tradicionalnih okusa.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 čajna kašika soli
  • 300 ml vode
  • 100 g maslaca
  • 1 luk
  • 500 g mljevene junetine
  • 1 čehno češnjaka
  • 2 kašike jogurta
  • 1 kašika crvene paprike
  • 1/2 kašike mljevenog papra
  • 1/2 kašike soli
  • 1/2 kašike maslaca za premazivanje

Priprema:

1. Pomiješajte brašno, so i vodu, te umijesite glatko tijesto. Ostavite ga da odstoji 30 minuta.

2. Dok tijesto odmara, sitno nasjeckajte luk i pirjajte ga na maslacu dok ne postane čvrst.

3. Dodajte mljeveno meso i začine, te pržite dok meso ne dobije lijepu smeđu boju. Ostavite nadjev da se ohladi.

4. Razvucite tijesto u tanke kore, premažite svaku s malo otopljenog maslaca, a zatim slažite kore jednu na drugu.

5. Isijecite kore na kvadrate, stavite kašiku nadjeva i presavijte u male kuglice. Posložite ih u nauljeni pleh.

6. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C 30-35 minuta. Za sočan završetak, pred kraj pečenja prelijte mantije jogurtom s bijelim lukom.

Desert: Hurmašice na drugačiji način – slatke kuglice s agdom

Za završetak obroka, ništa ne može biti bolje od hurmašica, slatkih kuglica koje upijaju agdu i pružaju nevjerovatno bogat okus.

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 2 šoljice ulja
  • 2 šoljice šećera
  • 1/2 praška za pecivo
  • Pakovanje vanilin šećera
  • Do 7 šoljica brašna
  • Dodajte i kokos u prahu

Za agdu:

  • 80 kg šećera
  • 5 šoljica vode
  • 1 limun

Priprema:

1. Umutite jaja, šećer, ulje, prašak za pecivo i šećer. Postepeno dodajte brašno i umijesite tijesto.
2. Oblikujte kuglice, spljoštite ih i utisnite kako bi dobile oblik.
3. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
4. Za agdu, prokuhajte šećer, vodu i sok od limuna. Prelijte vruće hurmašice s agdom i ostavite da upiju tekućinu.

Piće: Salep – osvježite se

Za završetak iftara, poslužite čašu salepa – toplog napitka bogatog okusima i aromama. Savršen je za hladne ramazanske noći.

Sastojci:

  • 1 litra mlijeka (ili vode)
  • 1 kašika salepa u prahu
  • Šećer po ukusu
  • Cimet ili đumbir za posipanje

Priprema:

1. Pomiješajte salep prah s malo mlake vode kako biste spriječili stvaranje grudvica.
2. U zagrijanom mlijeku dodajte salep smjesu i šećer, te kuhajte na umjerenoj vatri dok se napitak ne zgusne.
3. Poslužite vruće, posuto cimetom ili đumbirom za dodatnu aromu.

Iftarski meni donosi pravi spoj tradicionalnih jela koja savršeno nadopunjuju jedno drugo – od sočnih mantija i hrskavih pita do slatkih hurmašica i umirujućeg salepa. Ova jela unose dodatnu dozu ljubavi i tradicije u svaki zalogaj.

Uživajte u pripremi, obroku i zajedničkim trenucima s porodicom i prijateljima!