U lazanjama od tikvica, ne s tikvicama, nema grama tjestenine ili brašna. Tikvice su jedino što razdvaja ukusne slojeve bolonjeza i sira.
Priprema je jednaka pripremi klasičnih lazanja, jedino što ćete morati narezati i na brzinu prepržiti tikvice. Ako ih narezane posolite i ostavite da puste višak tekućine pa ih iscijedite, nema straha da će zadržati previše tekućine i biti bljutave.
Listovi lazanja od tjestenine neće vam nedostajati – i okus i tekstura toliko su savršeni da bi vam ovakve lazanje vrlo brzo mogle postati “normalne”. Vjerujte nam i – probajte odmah.
Da složite lazanje od tikvica trebat će vam oko sat i po, s time da pola toga vremena odrađuje rerna, a ne vi. Količina sastojaka iz recepta dovoljna je za 12 porcija.
Sastojci
- 4-5 srednjih do velikih tikvica, narezanih po dužini na tanke kriške
- 2 kašike maslinovog ulja, podijeljeno
- 3 1/2 čajne kašikice soli, podijeljeno
- 1 čajna kašikica svježe mljevenog crnog bibera
- 680 g mljevene junetine
- 1 veliki žuti luk, nasjeckan
- 3 češnja bijelog luka, protisnuta
- 700 ml umaka od paradajza (može i kupovni)
- 1/2 vezice peršuna, nasjeckanog, podijeljeno
- 1 čajna kašikica bosiljka, nasjeckanog, podijeljeno
- 460 g naribanog mozzarella sira, podijeljeno
- 425 g ricotta sira
- 90 g parmezana, naribanog
- 1 veliko jaje
Priprema lazanja od tikvica
Narežite tikvice tanke ploške po dužini, posolite s dvije kašikice soli i ostavite da puste tekućinu. Iscijedite.
Zagrijte tavu na jakoj vatri.
Premažite tikvice s obje strane maslinovim uljem i začinite s 1/2 čajne kašikice bibera. Pecite sa svake srane dok ne omekšaju i ne počnu se primati za tavu.
Zagrijte rernu na 190 stepeni.
Zagrijte 1 kašiku maslinovog ulja u dubljem loncu na srednje jakoj vatri i dodajte mljevenu junetinu. Pirjajte meso, stalno ga lomeći kuhačom, oko 5 minuta. Iscijedite sve osim 2 kašike masti.
Dodajte nasjeckani luk i pirjajte još 5 minuta, a zatim dodajte bijeli luk i pirjajte još minutu. Ulijte umak od paradajza i pola bosiljka i peršuna. Začinite s 1 čajnom kašikocom soli i pola čajne kašikice bibera. Pustite da zavrije, a onda poklopite i kuhajte 10 minuta uz povremeno miješanje. Dodatno začinite po ukusu pa maknite s vatre i ostavite sa strane.
U zdjeli pomiješajte četvrtinu mozzarelle, ricotta sir, parmezan, 1 jaje, ostatak bosiljka i peršina i 1/2 čajne kašikice soli. Dobro promiješajte.
Na dno vatrostalne posude ili lima za pečenje dimenzija 23×33 centimetra rasporedite otprilike pola šoljice mesnog nadjeva. Prekrijte slojem tikvica, izlijte trećinu mesnog nadjeva, posipajte četvrtinom mozzarelle i prelijte nadjevom od sira. Ponovite u tri sloja – tikvice, mesni nadjev, mozzarella pa nadjev od sira.
Zabodite desetak čačkalica u lazanje, prekrijte alu-folijom i pecite 40 do 45 minuta.
Maknite foliju i zapecite lazanje, još 3-4 minute.
Izvadite iz rerne i ostavite da odstoje 15 minuta pa narežite i poslužite.