Ususret prvomajskim praznicima

Isprobajte recept za sočnu pljeskavicu

Autor: Žene.ba
Isprobajte recept za sočnu pljeskavicu
Foto: Ilustracija

Praznici su prilika da se okupimo s voljenima, uživamo u vremenu provedenom zajedno i naravno, u hrani. Prvi maj često je rezervisan za roštilj i druženje na otvorenom. Iako postoji bezbroj recepata za roštiljske specijalitete, jedan od omiljenijih je klasična pljeskavica.

Sastojci

  • 500 grama mljevene junetine
  • jedna veća glavica luka
  • jedan čen bijelog luka
  • pola kašičice mješavine začina
  • pola kašičice soli
  • pola kašičice bibera
  • tri kašike mineralne vode
  • ulje

Priprema

Pomiješajte mljeveno meso, rendani crveni i bijeli luk, mješavinu začina, so i biber. Dok miješajte, svakih nekoliko minuta dodajite po kašiku hladne mineralne vode. Zatim smjesu stavite u frižider na sat vremena.

Zagrijte tavu s uljem te od smjese pouljenim rukama odvajajte kuglice željene veličine. Svaku od njih rastanjiti dlanom, ali pazite da ne budu previše tanke.

Stavite ih u tavu i pržite ih po četiri minute sa svake strane. Po želji ih poslužite u lepinji, s ajvarom, salatom lukom