Kad Stanley Tucci govori o hrani, Italija miriše i kroz ekran.
Ako postoji neko ko može učiniti da cijeli svijet ogladni gledajući dokumentarac – to je Tucci. Američki glumac, producent i autor serijala Searching for Italy, u kojem istražuje regije Italije kroz prizmu njihove autentične kuhinje, već godinama dokazuje da hrana može biti i kultura, i sjećanje, i ljubav.
Njegova duboka veza s Italijom, gdje ima i porodične korijene, pretočila se u televizijski format koji je postao globalni fenomen.
Upravo zahvaljujući jednoj epizodi snimljenoj na Amalfijskoj obali, jelo Spaghetti alla Nerano, skromna kombinacija tikvica, špageta i parmezana, doživjelo je svoj digitalni procvat.
View this post on Instagram
Nema u tome glamura, tek jača strast čovjeka koji zaista zna šta radi, a upravo je to ono što je njegov recept za Spaghetti alla Nerano pretvorilo u viralni gastro fenomen. Naizgled skromno jelo od tikvica i špageta, u Tuccijevoj izvedbi dobiva dubinu, naslijeđe i teksturu juga Italije.
Nerano
Tikvica koja je postala klasik
Nerano je malo mjesto između Sorenta i Positana, ali njegov gastronomski glas je daleko nadmašio geografsku veličinu. Upravo odavde potiče recept za Spaghetti alla Nerano, jelo koje se služi u kultnom restoranu Lo Scoglio i koje Tucci u svojoj verziji približava svakome s tavom, loncem i dozom poštovanja prema italijanskoj jednostavnosti.
Glavni sastojak? Tikvica. Bez trikova, bez nepotrebnih dodataka. Samo preciznost, vrijeme i nekoliko ključnih poteza.

RECEPT
Sastojci
- 3 srednje tikvice
- 1 šoljica neutralnog ulja (suncokretovo)
- 225 g špageta
- 2 kašike maslaca
- ¾ šoljice svježe ribanog parmezana
- so i crni biber
- svježi listići bosiljka
- voda od kuhanja tjestenine
Priprema
1. Narežite tikvice na tanke kolutiće i pržite ih u maslinovom ulju dok ne dobiju zlatnu boju. Ocijedite na kuhinjskom papiru i ostavite da omekšaju – minimalno dva sata. Još bolje, ostavite ih preko noći u frižideru.
Ova faza ključna je za teksturu umaka koji će se kasnije formirati.
2. Skuhajte špagete al dente u dobro posoljenoj vodi. Sačuvajte barem jednu šoljicu škrobne vode od kuhanja.

3. U velikoj tavi zagrijte pržene tikvice s dijelom vode od tjestenine.
Dodajte skuhane špagete, dvije kašike maslaca, začinite po ukusu. Maknite s vatre i nježno umiješajte ribani parmezan, dolijevajući vodu dok ne dobijete glatki, kremasti umak.
4. Poslužite s listićima svježeg bosiljka i ako želite da bude baš po Tuccijevom ukusu, uz čašu rashlađenog Falanghina bijelog vina.
Bez pretencioznosti. Samo s tikvicom.
Uživajte!