Kuhamo odmah!

Italijansko, kremasto, Tucci odobrava: Spaghetti alla Nerano

Autor: Žene.ba
Italijansko, kremasto, Tucci odobrava: Spaghetti alla Nerano
Foto: Instagram

Kad Stanley Tucci govori o hrani, Italija miriše i kroz ekran.

Ako postoji neko ko može učiniti da cijeli svijet ogladni gledajući dokumentarac – to je Tucci. Američki glumac, producent i autor serijala Searching for Italy, u kojem istražuje regije Italije kroz prizmu njihove autentične kuhinje, već godinama dokazuje da hrana može biti i kultura, i sjećanje, i ljubav.

Njegova duboka veza s Italijom, gdje ima i porodične korijene, pretočila se u televizijski format koji je postao globalni fenomen.

Upravo zahvaljujući jednoj epizodi snimljenoj na Amalfijskoj obali, jelo Spaghetti alla Nerano, skromna kombinacija tikvica, špageta i parmezana, doživjelo je svoj digitalni procvat.

View this post on Instagram

A post shared by nemo (@wearenemotravel)

Nema u tome glamura, tek jača strast čovjeka koji zaista zna šta radi, a upravo je to ono što je njegov recept za Spaghetti alla Nerano pretvorilo u viralni gastro fenomen. Naizgled skromno jelo od tikvica i špageta, u Tuccijevoj izvedbi dobiva dubinu, naslijeđe i teksturu juga Italije. 

Nerano

Tikvica koja je postala klasik

Nerano je malo mjesto između Sorenta i Positana, ali njegov gastronomski glas je daleko nadmašio geografsku veličinu. Upravo odavde potiče recept za Spaghetti alla Nerano, jelo koje se služi u kultnom restoranu Lo Scoglio i koje Tucci u svojoj verziji približava svakome s tavom, loncem i dozom poštovanja prema italijanskoj jednostavnosti.

Glavni sastojak? Tikvica. Bez trikova, bez nepotrebnih dodataka. Samo preciznost, vrijeme i nekoliko ključnih poteza.

RECEPT

Sastojci

  • 3 srednje tikvice
  • 1 šoljica neutralnog ulja (suncokretovo)
  • 225 g špageta
  • 2 kašike maslaca
  • ¾ šoljice svježe ribanog parmezana
  • so i crni biber
  • svježi listići bosiljka
  • voda od kuhanja tjestenine

Priprema

1. Narežite tikvice na tanke kolutiće i pržite ih u maslinovom ulju dok ne dobiju zlatnu boju. Ocijedite na kuhinjskom papiru i ostavite da omekšaju – minimalno dva sata. Još bolje, ostavite ih preko noći u frižideru.

Ova faza ključna je za teksturu umaka koji će se kasnije formirati.

2. Skuhajte špagete al dente u dobro posoljenoj vodi. Sačuvajte barem jednu šoljicu škrobne vode od kuhanja.

3. U velikoj tavi zagrijte pržene tikvice s dijelom vode od tjestenine.

Dodajte skuhane špagete, dvije kašike maslaca, začinite po ukusu. Maknite s vatre i nježno umiješajte ribani parmezan, dolijevajući vodu dok ne dobijete glatki, kremasti umak.

4. Poslužite s listićima svježeg bosiljka i ako želite da bude baš po Tuccijevom ukusu, uz čašu rashlađenog Falanghina bijelog vina.

Bez pretencioznosti. Samo s tikvicom.

Uživajte!