Palačinke punjene mljevenim mesom i povrćem predstavljaju jelo koje, iako zahtijeva malo više vremena za pripremu, donosi izuzetan užitak kad se nađe na stolu. Ova kombinacija nudi ne samo bogatstvo okusa već i hranjivu vrijednost. Uz to, domaće palačinke uvijek razvesele nepce svojom autentičnom aromom i teksturom.
Sastojci
Smjesa
- 1 šaka svježe naribanog parmezana
- 0.5 dl ulja za pečenje palačinki
- 200 grama brašna
- 1 prstohvat soli
- 2 srednja jaja
- 1 kašika ulja
- 300 ml mlijeka
- 180 ml mineralne vode
- 2 kašike maslinovog ulja
Nadjev
- 1 glavica luka
- 500 grama mljevenog mesa
- 2 češnja bijelog luka
- 1 srednja mrkva
- 2 srednja svježa paradajza
- 1 kašikica soli i bibera (po ukusu)
- 0.5 kašikice suhe majčine dušice
Preljev
- 2 jaja
- 200 ml kiselog vrhnja
- 1 prstohvat soli i bibera (po želji)
Priprema
Prvo pripremite tijesto za palačinke. U zdjelu stavite brašno. Dodajte so, dobro promiješajte i napravite udubinu u sredini. U udubinu dodajte jaja te naspite otprilike 100 ml mlijeka i jednu kašiku ulja.
Sastojke u udubini počnite miješati mikserom i tokom miješanja postepeno dodajte brašno oko udubine. Miješajte dok ne potrošite svo brašno (po potrebi dodajte još malo mlijeka) i dok ne dobijete glatku i gustu smjesu bez grudvica. Zatim, nastavljajući miješati, u tankom mlazu polako dodajte preostalo mlijeko. Nakon što umiješate mlijeko, ostavite da tijesto odstoji pola sata.
Za to vrijeme pripremite nadjev. Bijeli i crveni luk ogulite i sitno nasjeckajte. Mrkvu i paradajz očistite i operite. Mrkvu po želji naribajte ili, kao i paradajz, narežite na komadiće.
Na tavi zagrijte ulje, na kojem najprije pirjajte nasjeckani luk. Dodajte mljeveno meso i na umjerenoj temperaturi prži uz povremeno miješanje, dok svi komadići ne postanu smeđi. Dodajte bijeli luk, mrkvu i paradajz te začinite solju, mljevenim biberom i majčinom dušicom (možete dodati i druge začine po želji). Sve zajedno pržite još nekoliko minuta, miješajući dok se povrće malo ne omekša.
Rernu zagrijte na 200 stepeni. U tijesto za palačinke umiješajte mineralnu vodu. Iz njega u dobro zagrijanoj i namašćenoj tavi ispecite 8-10 palačinki.
Na svaku palačinku dodajte malo nadjeva, zatim je zamotajte. Nadjevenu palačinku stavite u lim za pečenje koju ste prethodno namazali uljem ili maslacem. Ponavljajte dok ne potrošite sav nadjev i palačinke.
Na kraju pripremite preljev tako što ćete u zdjeli razmutiti jaja i pomiješati ih s kiselim vrhnjem. Preljev lagano začinite solju i biberom, a zatim ga prelijte preko palačinki. Po vrhu posipajte malo naribanog parmezana.Palačinke pecite otprilike 20 minuta u zagrijanoj rerni. Gotove su kada se po vrhu zapeku zlatno-smeđe.