Uz original burger sos svaka pljeskavice će da bude savršenog ukusa.
Sastojci:
Za američku slatko-kiselu zimnicu:
8 srednjih krastavaca, sjeckanih
2 srednja luka, sjeckana
1 srednja crvena paprika, sjeckana
1 srednja zelena paprika, sjeckana
60 g soli
400 ml jabukovog sirćeta
1 kašika sjemena celera
1 kašika bibera u zrnu
700 g šećera
Za sos:
112 g majoneza
60 g kečapa
2 kašičice američke slatko-kisele zimnice
2 kašičice šećera
2 kašičice belog sirćeta
1 kašičica mljevenog crnog bibera
Priprema:
Za sos prvo napravite američku slatko-kiselu zimnicu. Pomiješajte krastavce, luk i paprike u velikoj posudi. Posolite, pa sipajte hladne vode toliko da prekrije povrće. Pustite da se natapa 2 sata. Ocijedite u cjediljku, piše Mondo.ba
Sipajte sirće u veliku posudu i ubacite sjeme celera i zrna bibera. Umiješajte šećer i dovedite do ključanja. Nastavite da mješate dok se šećer ne rastvori, 2 do 3 minuta. Dodajte ocijeđeno povrće i vratite da provri, do 10 minuta. Skinite sa vatre.
Spakujte zimnicu u vruće, sterilisane tegle, ostavite malo prostora pri vrhu. Prođite čistim nožem ili tankom lopaticom oko unutrašnjosti tegli da biste uklonili sve mjehuriće vazduha i zatvorite ih. U veliki lonac sa ključalom vodom spustite tegle sa razmakom od 5 cm, razdvojite ih pomoću stalka ili krpa. Pustite da ključa i kuvajte 10 minuta.