U kuhinji

Kako da pripremite bijelo meso, a da ne bude suho

Autor: Žene.ba
Kako da pripremite bijelo meso, a da ne bude suho

Pileće bijelo meso spada u najzdravije ako se kuha, a interesantno je da 80% kalorija iz bijelog mesa dolazi iz proteina, a samo 20% iz masti, što je mnogo zdravije u odnosu na bilo koje drugo meso.

Visoka količina proteina koju sadrži pomaže tijelu da izgradi mišiće, dok njegova niska kaloričnost pozitivno utiče na smanjenje tjelesne težine.

To nije jedina prednost, jer bijelo meso ne sadrži ugljene hidrate i zbog toga je njegov glikemijski indeks ravan nuli, što ga čini preporučljivom vrstom mesa za sve koji se bore sa insulinskom rezistencijom.

Bilo da ste na dijeti ili vodite računa o zdravlju kuhano ili pečeno bijelo meso je najbolji izbor, ali takva termička obrada može da ga isuši previše.

Bijelo meso jeste suho i gumeno ako se ne pripremi kako treba, a ako ga prekuhate ili izložite većoj temperaturi dodatno ćete pogoršati ukus.

Prije nego što krenete sa kuhanjem, meso odledite skroz. Također, jako je bitno da ga ubacite u ključalu vodu, ako želite da bude savršenog ukusa.

Ova dva savjeta jesu bitna, ali najvažniji je treći, a to je dodavanje tajnog sastojka. On će vam pomoći čak i ako niste ispratili prethodna dva pravila u potpunosti.

U vodu koju ste stavili da proključa sipajte jednu kašičicu limunovog soka. Ovo obavezno uradite prije nego što dodate bijelo meso.

Ovaj jednostavan sastojak osiguraće da gotovo jelo bude mekano i sočno, prenosi Krstarica.