
Kad se prve jagode pojave na tržnicama i donesu sa sobom miris toplih dana, pravo je vrijeme da ih pretvorite u neodoljivi domaći sladoled.
Ovaj recept slavi prirodnu slatkoću svježeg voća i kremastu teksturu, savršenu za uživanje u proljetnim i ljetnim danima.
Sastojci
- 300 g svježih, zrelih jagoda
- 200 ml hladnog vrhnja za šlag
- 150 ml punomasnog mlijeka
- 100 g finog šećera (po želji, možete smanjiti)
- 1 kašika svježe iscijeđenog limunovog soka
Priprema
Jagode dobro operite, očistite i u blenderu usitnite do glatke teksture. Dodajte limunov sok koji će naglasiti voćnu svježinu i lagano izbalansirati slatkoću, te šećer koji će podcrtati prirodne arome. Ostavite smjesu da odstoji desetak minuta kako bi se šećer otopio i okusi proželi.
U posebnoj posudi istucite hladno vrhnje u čvrsti šlag, zatim polako umiješajte mlijeko. Dobivenoj smjesi pažljivo dodajte pire od jagoda i nježno promiješajte da se svi sastojci sjedine u kremu. Smjesu prebacite u odgovarajuću posudu za zamrzavanje i stavite u zamrzivač na najmanje četiri sata. Tokom tog vremena, povremeno (otprilike na sat vremena) promiješajte sladoled viljuškom kako biste spriječili stvaranje kristala leda i sačuvali glatku, svilenkastu teksturu.
Bez konzervansa, bez umjetnih aroma, samo čista priroda i vrhunska jednostavnost. Pripremite još danas!
