Recept

Pripremite za ručak: Lagani ceviche s blanširanim morskim plodovima

Autor: Žene.ba
Pripremite za ručak: Lagani ceviche s blanširanim morskim plodovima
Foto: Pexels

Kad temperature skaču, tijelo traži nešto što osvježava i puni energijom, ali bez osjećaja težine.

Ceviche je upravo takav obrok – svježi, lagani miks morskih plodova i citrusne kiselosti koji osvaja jednostavnošću i skladom okusa. Ovdje nema sirove ribe, koristimo blanširane kozice i lignje, što daje savršenu teksturu i sigurnost, idealno za ljeto.

Sastojci:

  • 300 g očišćenih kozica (svježih ili odmrznutih)
  • 200 g lignji narezanih na kolutiće
  • 150 ml svježe iscijeđenog limunovog soka (otprilike 3–4 limuna)
  • 1 srednji crveni luk (oko 80 g), tanko narezan na polumjesece
  • 1 mala crvena paprika (70 g), sitno nasjeckana
  • 10 g svježeg korijandera, grubo nasjeckanog
  • 10 g svježeg peršuna, sitno nasjeckanog
  • 1/2 kašike morske soli
  • Svježe mljeveni crni biber
  • (Po želji) 1 mala svježa ljuta paprika ili čili, tanko narezana za pikantnost

Priprema u 3 jednostavna koraka

1. Blanširanje morskih plodova

U velikom loncu zakuhajte vodu s malo soli. Kozice i lignje stavite u kipuću vodu na 2 do 3 minute – meso treba postati čvrsto, ali još uvijek sočno. Odmah ih izvadite i uronite u zdjelu s ledenom vodom da zaustavite kuhanje i zadržite njihovu svježinu.

2. Marinada i povezivanje okusa

U velikoj zdjeli pomiješajte limunov sok sa sitno narezanom paprikom, lukom, korijanderom i peršunom. Dodajte so i biber, pa sve dobro promiješajte. U ovu marinadu ubacite blanširane kozice i lignje. Pokrijte i ostavite u frižideru barem 30 minuta, da limun "obavi" svoje i da okusi postanu slojeviti i svježi.

3. Posluživanje

Prije posluživanja probajte i po potrebi dodajte još limunovog soka, soli ili bibera. Poslužite hladno, ukrašeno svježim listićima korijandera i, ako želite, s tankim kriškama čilija za dodatni kick. Izvrsno ide uz lagani ražev hljeb ili domaće tortilje.

Najvažnije je da plodovi mora budu kvalitetni i svježi. Limunov sok dodaje osvježavajuću kiselost i nježno “kuha” morske plodove u marinadi, pa ih nemojte izlagati previsokoj temperaturi ni predugo kuhati prije mariniranja.

Ovaj ceviche donosi svježinu i lakoću koje su neophodne tokom ljetnih vrućina, a njegovi slojevi okusa garantuju pravi gurmanski užitak. Savršeno lagan, a opet pun okusa — pravi izbor za sve ljubitelje morskih delicija.

Prijatno!