omiljeno voće u slastici

Lemon loaf cake: Imamo recept za osvježavajući klasik!

Autor: Žene.ba
Lemon loaf cake: Imamo recept za osvježavajući klasik!
Foto: Pexels

Kolač od limuna ili popularni lemon loaf cake, pravi je klasik koji je jednostavan za pripremu, a oduševljava svojim sočnim, limunastim okusom.

Savršen je za popodnevna druženja uz kafu ili čaj, a uz nekoliko jednostavnih koraka možete uživati u ovom osvježavajućem desertu.

Sastojci:

  • 190 g glatkog brašna
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 175 g maslaca
  • 165 g šećera
  • 2 jaja
  • Korica 1 limuna
  • 1/2 kašikice soli
  • 1 kašikica arome vanilije
  • 60 ml mlijeka
  • 60 ml svježe cjeđenog soka od limuna (1 limun)

Za glazuru:

  • 150 g šećera u prahu
  • 2 kašike mlijeka
  • 1 kašika svježe cjeđenog soka od limuna

Za namakanje:

  • Sok od 2 limuna
  • 2 kašike vode

Priprema:

Prvo pomiješajte suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo i so. U drugoj posudi, mikserom napravite maslac sa šećerom dok ne postane pjenast, zatim dodajte jaja jedno po jedno. Nakon toga, dodajte aromu vanilije i koricu limuna.

U smjesu dodajte polovicu suhe smjese, pa mlijeko i sok od limuna, a sve dobro sjedinite. Na kraju dodajte preostalu suhu smjesu i dobro promiješajte.

Smjesu prebacite u pripremljeni kalup za hljeb (dimenzije 12 x 28 cm), poravnajte površinu i stavite u prethodno zagrijanu rernu na 180°C. Pecite oko 40 minuta, dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.

Ostavite kolač da se ohladi u kalupu 10-ak minuta, a zatim ga prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.

Za završnu notu, pripremite glazuru. U maloj posudi pomiješajte šećer u prahu, mlijeko i sok od limuna. Ohlađeni kolač prelijte glazurom i ostavite da se stvrdne. Ako želite još intenzivniji limunasti okus, kolač možete namakati u soku od limuna pomiješanom s malo vode, čime ćete dodatno pojačati njegovu sočnost.

Ovaj kolač je jednostavan, ukusan i savršen za svaku priliku. Uživajte!