Ljeti često biramo jednostavna jela koja su brza za pripremu i koja ne zahtijevaju puno kuhanja. Supe su idealan izbor jer su ukusne, hranjive i pružaju osvježenje. Ovdje su tri sjajna recepta za ljetne supe koje možete pripremiti za par minuta, a koje će vas oduševiti svojim okusima i teksturama.
Gazpacho s avokadom i krastavcem
Sastojci
- paradajz, 6 kom
- 1 krastavac
- 1 crvena paprika
- 1 glavica crvenog luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 avokado
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 kašike vinskog octa
- Začini: so, biber, korijandar
Priprema
U blenderu pomiješajte nasjeckan paradajz, krastavac, crvenu papriku, crveni luk i češnjak. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Dodajte maslinovo ulje i vinski ocat, začinite solju i bibrtom te ponovo blendajte.
Dodajte avokado i kratko blendajte dok se ne spoji s ostatkom smjese. Ako je supa pregusta, dodajte malo hladne vode.
Ohladite u frižideru najmanje dva sata prije posluživanja.
Poslužite hladno, ukrašeno svježim korijandrom.
Krem supa od tikvica s limunom i metvicom
Sastojci
- 4 srednje tikvice
- 1 veliki krompir
- 1 mala glavica luka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 750 ml povrtnog temeljca
- Sok od 1 limuna
- 1 žlica svježe metvice
- So i biber
Priprema
U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje i dinstajte luk dok ne omekša. Dodajte nasjeckane tikvice i krompir te dinstajte još nekoliko minuta.
Ulijte povrtni temeljac i kuhajte dok tikvice i krompir ne postanu mekani, oko 15 minuta.
Upotrijebite štapni mikser za blendanje super u glatku kremu. Po potrebi dodajte malo vode za željenu konzistenciju.
Umiješajte sok od limuna i nasjeckanu metvicu te začinite solju i biberom.
Supu poslužite toplu ili hladnu – po izboru.
Gusta supa od paradajza i bosiljka
Sastojci
- paradajz, 8 kom
- 1 mala glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 500 ml povrtnog temeljca
- 1/2 šoljice vrhnja za kuhanje (ili kokosovog mlijeka za laganiju verziju)
- 1/4 šalice svježeg bosiljka, sitno nasjeckan
- Sol i biber
Priprema
U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje i dinstajte luk dok ne postane staklast. Dodajte češnjak i nasjeckan paradajz te kuhajte dok paradajz ne omekša, oko 10 minuta.
Ulijte povrtni temeljac i kuhajte još 10 minuta.
Upotrijebite štapni mikser za blendanje juhe, a zatim umiješajte vrhnje za kuhanje (ili kokosovo mlijeko) i nasjeckani bosiljak. Začinite solju i biberom.