Ukusno

Ljetne supe: Tri brza i zdrava recepta za osvježenje

Autor: Žene.ba
Ljetne supe: Tri brza i zdrava recepta za osvježenje
Foto: Ilustracija

Ljeti često biramo jednostavna jela koja su brza za pripremu i koja ne zahtijevaju puno kuhanja. Supe su idealan izbor jer su ukusne, hranjive i pružaju osvježenje. Ovdje su tri sjajna recepta za ljetne supe koje možete pripremiti za par minuta, a koje će vas oduševiti svojim okusima i teksturama.

Gazpacho s avokadom i krastavcem

Sastojci

  • paradajz, 6 kom
  • 1 krastavac
  • 1 crvena paprika
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 avokado
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2 kašike vinskog octa
  • Začini: so, biber, korijandar

Priprema

U blenderu pomiješajte nasjeckan paradajz, krastavac, crvenu papriku, crveni luk i češnjak. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Dodajte maslinovo ulje i vinski ocat, začinite solju i bibrtom te ponovo blendajte.
Dodajte avokado i kratko blendajte dok se ne spoji s ostatkom smjese. Ako je supa pregusta, dodajte malo hladne vode.

Ohladite u frižideru najmanje dva sata prije posluživanja.
Poslužite hladno, ukrašeno svježim korijandrom.

Krem supa od tikvica s limunom i metvicom

Sastojci

  • 4 srednje tikvice
  • 1 veliki krompir
  • 1 mala glavica luka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 750 ml povrtnog temeljca
  • Sok od 1 limuna
  • 1 žlica svježe metvice
  • So i biber

Priprema

U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje i dinstajte luk dok ne omekša. Dodajte nasjeckane tikvice i krompir te dinstajte još nekoliko minuta.
Ulijte povrtni temeljac i kuhajte dok tikvice i krompir ne postanu mekani, oko 15 minuta.
Upotrijebite štapni mikser za blendanje super u glatku kremu. Po potrebi dodajte malo vode za željenu konzistenciju.

Umiješajte sok od limuna i nasjeckanu metvicu te začinite solju i biberom.

Supu poslužite toplu ili hladnu – po izboru.

Gusta supa od paradajza i bosiljka

Sastojci

  • paradajz, 8 kom
  • 1 mala glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 500 ml povrtnog temeljca
  • 1/2 šoljice vrhnja za kuhanje (ili kokosovog mlijeka za laganiju verziju)
  • 1/4 šalice svježeg bosiljka, sitno nasjeckan
  • Sol i biber

Priprema

U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje i dinstajte luk dok ne postane staklast. Dodajte češnjak i nasjeckan paradajz te kuhajte dok paradajz ne omekša, oko 10 minuta.
Ulijte povrtni temeljac i kuhajte još 10 minuta.
Upotrijebite štapni mikser za blendanje juhe, a zatim umiješajte vrhnje za kuhanje (ili kokosovo mlijeko) i nasjeckani bosiljak. Začinite solju i biberom.