S dolaskom ljeta i sunčanih dana, mnogi od nas uživaju u laganim i osvježavajućim jelima. Ako ste u potrazi za brzom, zdravom i ukusnom opcijom za obrok, tjestenina s povrćem može biti savršeno rješenje. Ovaj recept donosi talijanski šarm u vašu kuhinju s jednostavnim i svježim sastojcima koji će vas podsjetiti na obale Italije.
Sastojci
- 300-400 g trobojne spiralne paste
- 1/4 glavice karfiola
- 1-2 cvijeta brokule
- 2 srednje mrkve
- 1 crvena paprika
- 1 žuta paprika
- 1 narandžasta paprika
- 5-6 stabljika mladog luka
- 2 stabljike celera
- 10 zrna kopra, sitno nasjeckanog
- 15-20 crnih maslina
- 5 sušenih paradajza u ulju
- 300-400 ml talijanskog dressinga za salate
- So i svježe mljeveni crni biber, po ukusu
Priprema
Kuhanje tjestenine
U velikoj posudi zakuhajte vodu s malo soli. Kada voda zavri, dodajte tjesteninu i kuhajte prema uputama na pakiranju.
Priprema povrća
Dok se tjestenina kuha, pripremite povrće. Mrkvu narežite na tanke štapiće. Nakon pet minuta kuhanja tjestenine, dodajte mrkvu. Karfiol i brokulu operite i razlomite na male komadiće, te ih također dodajte u vodu s tjesteninom.
Alternativa kuhanju
Ako želite, možete povrće skuhati na pari, a zatim ga dodati u tjesteninu. U svakom slučaju, kuhajte tjesteninu s povrćem ne duže od deset minuta, kako bi sve ostalo hrskavo i svježe.
Hlađenje
Nakon kuhanja, ocijedite tjesteninu i povrće te ih stavite u hladnu vodu da se ohlade. Dobro ocijedite prije nego nastavite s pripremom.
Priprema ostalih sastojaka
Paprike operite, očistite od sjemenki i narežite na sitne kockice. Mladi luk narežite, koristeći samo bijeli i zeleni dio, a celer također narežite na sitne komade.
Miješanje
U velikoj posudi pomiješajte nasjeckane paprike, mladi luk, celer, kopar, sušeni paradajz i crne masline. Dodajte ocijeđenu tjesteninu s povrćem i dobro promiješajte.
Dodavanje dressinga
Prelijte sve s talijanskim dressingom za salate, posolite i pobiberite po ukusu. Dobro izmiješajte kako bi svi sastojci bili ravnomjerno obloženi dressingom.
Serviranje
Ovaj osvježavajući ljetni obrok odličan je za brzi ručak ili večeru. Možete ga poslužiti hladnog ili na sobnoj temperaturi, idealan za tople dane.