Ukusna voćka

Marelice: Prirodna zaštita od sunca i blagodati za probavu i vid u ljetnim danima

Autor: Žene.ba
Marelice: Prirodna zaštita od sunca i blagodati za probavu i vid u ljetnim danima
Foto: Ilustracija

Ljeto je doba kada sunce svojom snagom mami ljude vani, na plaže, u prirodu i na razne aktivnosti na otvorenom. No, dok uživamo u suncu, važno je imati na umu zaštitu kože od štetnog utjecaja UV zraka te brigu o zdravlju probavnog sustava i vida. Marelica, sočan i ukusan plod koji zrije upravo u ovo doba godine, može biti vaš saveznik u očuvanju zdravlja na više razina.

Zaštita od sunca

Marelica je bogata beta-karotenom, antioksidansom koji se pretvara u vitamin A u tijelu. Vitamin A je ključan za zdravu kožu jer pomaže u obnovi stanica kože te može pomoći u zaštiti od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem. Redovito konzumiranje marelica može pomoći u održavanju prirodne zaštite kože od sunca, iako ne zamjenjuje upotrebu sunčane kreme.

Poboljšanje probave

Marelice su također bogate prehrambenim vlaknima, koja su esencijalna za zdravlje probavnog sustava. Vlakna potiču redovitu probavu, sprječavaju zatvor i pomažu u održavanju zdrave crijevne flore. Redovito konzumiranje marelica može doprinijeti boljoj probavi i općem osjećaju dobrobiti.

Poboljšanje vida

Antioksidansi poput beta-karotena u marelicama također mogu pomoći u očuvanju zdravlja vida. Beta-karoten je prekurzor vitamina A, koji je ključan za očuvanje vida i prilagodbu tamnom svjetlu. Redovita konzumacija marelica može pomoći u očuvanju zdravlja očiju i smanjenju rizika od određenih bolesti oka.

Kako uključiti marelice u prehranu

Marelice se mogu jesti svježe, suhe ili u obliku soka. Svježe marelice idealne su za ljetne dane, dok suhe marelice čine praktičan zdrav međuobrok. Dodavanjem marelica u svoju prehranu ne samo da ćete uživati u njihovom ukusu već ćete i pridonijeti svom općem zdravlju.