Turski recept

Mini tart s puretinom za iskoristiti ostatke hrane od ručka

Autor: Žene.ba
Mini tart s puretinom za iskoristiti ostatke hrane od ručka
FOTO: Freepik

Umjesto klasičnog sendviča s puretinom, isprobajte nešto novo i pretvorite ostatke puretine, nadjeva i umaka od brusnice u ukusne mini tartove. Ovaj recept koristi lisnato tijesto i savršeno je jednostavan, ali i vizualno impresivan, što ga čini idealnim za posluživanje.

Za pripremu vam je potrebno samo pola pakovanja već razvaljanog lisnatog tijesta, dok ostatak možete zamrznuti za neku drugu priliku. Ako imate više gostiju, recept se lako može udvostručiti. Osim puretine, možete iskoristiti bilo koji nadjev ili čak sos od hljeba koji vam je ostao nakon blagdanskog ručka. Ovo je izvrstan način da maksimalno iskoristite božićne ostatke.

Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme pečenja: 15 minuta
Broj porcija: 4-8 mini tartova

Sastojci:

150 g već razvaljanog lisnatog tijesta od maslaca
4-5 kašika nadjeva (možete koristiti bilo koji nadjev koji imate)
2-3 kašike umaka od brusnice
Otprilike 120 g nasjeckane puretine

Priprema:

- Zagrijte rernu na 220°C (200°C s ventilatorom) ili na plinsku oznaku 7.

- Viljuškom izbodite tijesto po cijeloj površini, zatim ga izrežite na osam jednakih pravokutnika i stavite na pleh za pečenje.

- Pecite tijesto u rerni 10 minuta, a na polovini vremena pažljivo ga okrenite. Kad ga izvadite iz rerne, nježno ga pritisnite stražnjom stranom lopatice kako bi se poravnalo.

- Smanjite temperaturu rerne na 190°C (170°C s ventilatorom) ili na plinsku oznaku 5.

Priprema nadjeva
Ako koristite nadjev, kratko ga usitnite u procesoru za hranu ili nožem narežite na sitne komadiće.

Punjenje tartova
Na pečeno tijesto rasporedite umak od brusnice, nasjeckanu puretinu i nadjev. Sve vratite u rernu i pecite još 5 minuta kako bi se puretina ugrijala.

Savjet za serviranje
Ovi tartovi se najbolje poslužuju topli, ali su jednako ukusni i kada se ohlade. Savršeni su za neformalna okupljanja ili kao ukusan zalogaj uz čaj.