Savjeti kuharice

Najčešće pogreške prilikom kuhanja pirea od krompira

Autor: Žene.ba
Najčešće pogreške prilikom kuhanja pirea od krompira
Ilustracija

Pire od kormpira obavezan je prilog uz sarmu i mnoga druga jela na kašiku, a odlično ide i uz neka druga mesna jela, poput popularnih faširanaca, mesnu štrucu ili pak ćufte u umaku.

Iako mnogi misle da ga je relativno jednostavno pripremiti (skuhate krumpir, dodate mu mlijeko i maslac i zgnječite), zapravo puno toga može poći po zlu.

Mnogi će krompir prvo skuhati u vodi, no kuharica Rosemary Gill, koja često dijeli svoje kuharske mudrosti na TikToku, objasnila je kako napraviti najbolji pire krompir - a njezin trik ne uključuje kuhanje u vodi, već u mlijeku.

Tajna je u škrobu

"Kuhajte pire krumpir u mlijeku, a ne u vodi, evo i zašto. Krompir je kao tjestenina, u tekućinu od kuhanja otpušta škrob, a upravo škrob postaje tekuće zlato i omogućuje nam da dobijemo bogati, svilenkasti, kremasti pire krumpir", kaže ona u videu.

@recipes.spot Simmer your mashed potatoes in milk, not water! :@177milkstreet #mashedpotatoes son original - Recipes Spot

"Kada izlijete vodu u kojoj ste kuhali krumpire, bacate sav škrob u odvod", kaže ona i dodaje da je to pogreška pa biste, umjesto u vodi, krumpire trebali kuhati u mlijeku. 

Ima smisla jer u pire ionako ide mlijeko, a svi savjetuju da mlijeko ne smije biti hladno. 

Ako je toplo, to omogućuje krompiru da lakše upije mlijeko, a samim time i da pire bude kremastiji.

Još je nekoliko savjeta za najbolji pire krumpir koji je sada, u ovim hladnijim danima, obavezan prilog uz mnoga jela. 

Prije kuhanja ga prepolovite ili ga narežite na četvrtine (nikako ne na sitnije komadiće) i nipošto ga nemojte blendati sa štapnim mikserom.

Naime, ako se hrana koja je vrlo škrobna, poput krompira, previše obradi, molekule škroba se uništavaju i ono što ostaje je ljepljiva pasta. 

Dakle, zaboravite na blender i upotrijebite snagu svojih ruku kako biste dobili najkremastiji pire, piše Index.