
Ovaj recept za domaći humus je za početnike, a za koji će ti trebati svega nekoliko sastojaka i malo vremena.
Sastojci:
- 200g kuhanog slanutka ili slanutka iz konzerve
- 120g kvalitetnog tahinija
- 60ml svježe iscijeđenog limunovog soka
- 2-3 režnja češnjaka (ili više, po ukusu)
- 60ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- Sol (po ukusu)
- Hladna voda (za postizanje željene konzistencije)
- 1/2 kašike sode bikarbone (za kuhanje slanutka)
Priprema:
U blenderu ili multipraktiku pomiješaj kuhani slanutak, tahini, limunov sok, češnjak, maslinovo ulje i sol. Blendaj dok ne dobiješ glatku smjesu.
Postupno dodaj hladnu vodu ili sačuvanu vodu od kuhanja slanutka dok ne postigneš željenu konzistenciju. Ako voliš kremastiji humus, blendaj malo duže.
Na kraju, prebaci humus u zdjelicu, prelij s malo maslinovog ulja, pospi s malo mljevene crvene paprike, sjeckanim peršinom ili čak kuminom i sumakom po želji.
Savjeti za bolji humus
- Kuhanje slanutka sa sodom bikarbonom: Dodavanje pola žličice sode bikarbone u vodu za kuhanje slanutka može učiniti zrna mekanijima, što doprinosi kremastijoj teksturi humusa.
- Tahinija: Koristi visokokvalitetni tahini, jer to može značajno poboljšati okus. Ako tahini nije dovoljno kremast, možeš ga malo zagrijati prije nego što ga pomiješaš sa ostalim sastojcima.
- Limunov sok: Svježe iscijeđeni limunov sok daje svježinu, ali ako želiš još aromatičniji humus, možeš dodati malo limunske kore za dodatnu dubinu okusa.
- Kuhanje slanutka: Ako koristiš suhu grah, pobrini se da dobro natopiš slanutak preko noći. Dobar trik je kuhanje slanutka na laganoj vatri nekoliko sati, što mu omogućuje da postane zaista mekan i lako se blendira.
- Brašno od kvasca ili jogurt: Neki dodaju žličicu kvasnog brašna ili grčkog jogurta za dodatnu kremastost i bogatstvo okusa.
Alternativni začini
Dimljena paprika: Umjesto obične mljevene paprike, dimljena paprika može dodati duboku, bogatu aromu.
Ružmarin: Svježi rožmarin može se dodati u humus za dodatnu svježinu i zemljani okus.
Ljuska limuna: Za još izraženiju limunsku notu, možeš dodati malo naribane kore limuna.