Toliko je sočan da se topi u ustima, uspijeva svakom i pravi se nevjerovatno brzo. Recept za turski mokri kolač postat će vam omiljeni čim ga budete probali, sigurni smo!
Mokri turski kolač preliven čokoladom je idealna poslastiča za porodično okupljanje tokom vikenda, jer će svi sladokusci biti oduševljeni! Svi će tražiti parče više - sigurni smo.
Sastojci za biskvit:
5 jaja
1 čaša šećera (200 ml)
1 vanilin šećer
1 čaša ulja
1 čaša mleka
2 čaše glatkog brašna
5 kašika kakaa
1 prašak za pecivo
Sastojci za preliv:
3 čaše mlijeka
pola čaše ulja
1 čaša šećera
1 vanilin šećer
5 kašika kakaa
100 g čokolade za kuhanje
Turski mokri kolač
foto: Printscreen Youtube - Recepttura
Ukrašavanje:
Orasi
Priprema:
Umutite jaja i šećer, pa dodajte vanilin šećer, ulje, mlijeko, brašno, prašak za pecivo i kakao. Sve sjedinite i stavite u pleh da se peče na 190 stepeni Celzijusa.
Dok se biskvit peče, spremite preliv. Stavite mlijeko da se prokuha, a u njega dodajte šećer, vanilin šećer, čokoladu i kakao, a onda i ulje.
Kolač prelijte sa prohlađenim prelivom. Ukrasite orasima.