zimnica s daškom egzotike

Neobičan, ali fantastičan: Pekmez od banana koji oduševljava!

Autor: Žene.ba
Neobičan, ali fantastičan: Pekmez od banana koji oduševljava!
Foto: Freepik

Ako volite domaće pekmeze, ovaj recept od banana mogao bi vas iznenaditi svojom jednostavnošću i savršenim okusom.

Sladak, mirisan i kremast, pekmez od banana savršen je dodatak palačinkama, tostiranom hljebu, kolačima ili jutarnjoj kaši.

Za pripremu je potrebno samo nekoliko sastojaka koje gotovo uvijek imamo kod kuće:

banane, jabuka, limun i šećer. Iako se čini neobično kuhati banane, upravo to daje ovoj zimnici poseban, gotovo karamelasti ukus i teksturu koja podsjeća na voćni namaz s egzotičnim dodirom.

Priprema:

Ogulite banane i narežite ih na tanke ploške. Jabuku također ogulite i isijecite na tanke kriške. Sve stavite u veću šerpu, dodajte sok od dva limuna i koru od pola limuna. Kad smjesa provri, dodajte šećer i kuhajte na umjerenoj vatri dok ne dobijete gustu, jednoličnu masu boje tamnog zlata.

Kada se pekmez malo ohladi, sipajte ga u čiste, sterilizirane staklenke i dobro zatvorite. Može se čuvati mjesecima, a okus postaje još bolji što duže stoji.

Ovaj neobičan domaći namaz oduševit će i ljubitelje klasičnih zimnica i one koji vole isprobati nešto novo. Brzo se pravi, prekrasno miriše i donosi dašak topline u svako godišnje doba.