Idealna za ljetne dane

Neobično, a tako ukusno: Hladna pasta sa smokvama

Autor: Žene.ba
Neobično, a tako ukusno: Hladna pasta sa smokvama
Foto: Ilustracija

Predstavljamo vam recept za hladnu pastu sa smokvama, savršenu za tople ljetne dane kada želimo brze, lake obroke koji ne zahtevaju mnogo pripreme. Ovaj recept pruža savršenu kombinaciju sladkastih smokava, kremaste mocarele i hrskavih badema, sve to u jednostavnom jelu koje možete pripremiti u nekoliko koraka.

Sastojci

    • 500g tjestenine (penne, fusilli, ili pasta po izboru)
    • 10-20 smokvi
    • 3 tikvice
    • 3 mocarele
    • 80g badema
    • Ulje (maslinovo ili po izboru)
    • So po ukusu
    • Svež bosiljak
    • Suhi timijan
View this post on Instagram

A post shared by @tirmagno

Priprema

Počnite tako što ćete smokve iseći na četvrtine. Ako želite više smokava u salati, dodajte ih postepeno prema svom ukusu. Isjecite mocarelu na male kockice i tikvice na tanke kolutove. Sjeckajte bademe na sitne komade.
U velikoj zdjeli, pomiješajte isjeckane smokve, mocarelu, tikvice i bademe. Dodajte malo ulja, so, svjež bosiljak i suhi timijan. Promiješajte sve sastojke kako bi se dobro sjedinili.
Nakon što ste skuhali i ocijedili tjesteninu, dodajte je u zdjelu sa ostalim sastojcima. Sve dobro promiješajte kako bi se tjestenina ravnomjerno prekrila sa svim ukusima. Na kraju, dodajte još malo začina, ulja i sejckane bademe. Dobro promiješajte i poslužite.