Imamo recept!

Orašasti biskvit, miris kafe i čokoladna glazura – desert bez greške gotov za 10 minuta!

Autor: Žene.ba
Orašasti biskvit, miris kafe i čokoladna glazura – desert bez greške gotov za 10 minuta!
Foto: Pexels

U svakom zalogaju krije se spoj mirisne kafe i orašastog bogatstva, baš kao u najboljim bečkim kafićima. 

Ova raskošna poslastica donosi kremastu teksturu i neodoljivu glazuru od tamne čokolade, stvarajući savršen desert za trenutke uživanja.

Sastojci koji su vam potrebni za ovu slasticu:

  • Kore od bjelanjaka i oraha (x2)
  • 4 bjelanjka
  • Manji omjer soli
  • 100 g šećera
  • 15 g gustina
  • 80 g mljevenih oraha

Krema s kafom

  • 4 žumanjaka
  • 750 ml mlijeka
  • 150 g šećera
  • 65 g gustina
  • 1 kašika Grand kafe
  • 200 g maslaca

Glazura:

  • 115 g tamne čokolade (min. 55% kakaa)
  • 30 ml ulja

Priprema:

Kore: Bjelanjke izmiksajte s prstohvatom soli dok ne postanu pjenasti. Postupno dodajte šećer i nastavite miksati do čvrstog snijega. Lagano umiješajte gustin i mljevene orahe. Smjesu rasporedite u pleh (28x36 cm) obložen papirom za pečenje.

Pecite 10-15 minuta na 180°C. Kada se ohladi, prerežite je na pola kako biste dobili dvije manje kore. Ispecite još jednu takvu koru.

Krema: Gustin razmutite sa 150 ml mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte sa 100 g šećera do vrenja. U posebnoj posudi izmiksajte žumanjke sa preostalim šećerom dok ne posvijetle. Dodajte gustin, a zatim i toplo mlijeko, neprestano miješajući.

Kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne, zatim umiješajte Grand kafu. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Kad krema postigne sobnu temperaturu, umutite je s maslacem.

Kore slažite na veću tacnu, svaku premažite slojem kreme, a zatim prelijte glazurom. Za glazuru otopite čokoladu s uljem na pari i lagano ohladite prije prelivanja.

Kolač ohladite u frižideru prije rezanja na kocke.