Orašasti biskvit, miris kafe i čokoladna glazura – desert bez greške gotov za 10 minuta!

U svakom zalogaju krije se spoj mirisne kafe i orašastog bogatstva, baš kao u najboljim bečkim kafićima.
Ova raskošna poslastica donosi kremastu teksturu i neodoljivu glazuru od tamne čokolade, stvarajući savršen desert za trenutke uživanja.
Sastojci koji su vam potrebni za ovu slasticu:
- Kore od bjelanjaka i oraha (x2)
- 4 bjelanjka
- Manji omjer soli
- 100 g šećera
- 15 g gustina
- 80 g mljevenih oraha
Krema s kafom
- 4 žumanjaka
- 750 ml mlijeka
- 150 g šećera
- 65 g gustina
- 1 kašika Grand kafe
- 200 g maslaca
Glazura:
- 115 g tamne čokolade (min. 55% kakaa)
- 30 ml ulja
Priprema:
Kore: Bjelanjke izmiksajte s prstohvatom soli dok ne postanu pjenasti. Postupno dodajte šećer i nastavite miksati do čvrstog snijega. Lagano umiješajte gustin i mljevene orahe. Smjesu rasporedite u pleh (28x36 cm) obložen papirom za pečenje.
Pecite 10-15 minuta na 180°C. Kada se ohladi, prerežite je na pola kako biste dobili dvije manje kore. Ispecite još jednu takvu koru.
Krema: Gustin razmutite sa 150 ml mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte sa 100 g šećera do vrenja. U posebnoj posudi izmiksajte žumanjke sa preostalim šećerom dok ne posvijetle. Dodajte gustin, a zatim i toplo mlijeko, neprestano miješajući.
Kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne, zatim umiješajte Grand kafu. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Kad krema postigne sobnu temperaturu, umutite je s maslacem.
Kore slažite na veću tacnu, svaku premažite slojem kreme, a zatim prelijte glazurom. Za glazuru otopite čokoladu s uljem na pari i lagano ohladite prije prelivanja.
Kolač ohladite u frižideru prije rezanja na kocke.
Za potpuni užitak, uz ovaj savršeni desert pripremite šoljicukafe – trenutak koji ste zaslužili!