Ljudi najčešće pire krompir pripremaju u vodi i naknadno dodaju začine.
Poznati chef s Food Networka je rekao da je to krivi način pripreme i otkrio kako pripremiti savršeno kremasti pire krompir.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Naime, kako bismo dobili savršeni pire, prvenstveno krompir kuhamo u krivoj tekućini – vodi. Oguljeni i oprani krompir bi se trebao kuhati u vrhnju u kojem smo ranije rastopili maslac.
Ovo je Tylerov recept za pire krompir:
U lonac s vrhnjem (cca. 0,5l) dodajte oguljeni, oprani i nasjeckani krumpir, 3 kašikice maslinovog ulja i 3 kašikice maslaca
Po želji možete dodati so, začine ili bijeli luk
Poklopite lonac i ostavite da lagano krčka 20 minuta
Procijedite krompire, ali sačuvajte tekućinu u kojoj se krompir kuhao, i pomalo dodajte u zdjelu s krompirima
Propasirajte krumpir
Chef Tyler kaže da je ovo pravi način kuhanja krompira jer na kraju u samom pireu ostanu svi okusi – krompira i tekućine u kojoj se kuhao.