Pripremite s nama

Pita od višanja: Klasična ljepotica ljeta u najsočnijem izdanju

Autor: Žene.ba
Pita od višanja: Klasična ljepotica ljeta u najsočnijem izdanju
Foto: Instagram

Slatko-kisela i mirisna, pita od višanja je desert kojem se uvijek vraćamo. Prhko tijesto, sočan nadjev i zlatna korica čine je savršenim izborom za ljetne dane.

Sastojci

Tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 350 g hladnog maslaca
  • 180 ml ledene vode
  • 15 g šećera + 2 kašike soli
  • 1 jaje (za premaz)
  • 45 g demerara šećera

Smjesa:

  • 1,4 kg višanja (bez koštica)
  • 170 g šećera
  • 90 g kukuruznog škroba
  • sok i korica 2 limuna
  • ekstrakt vanilije, badema i nekoliko kapi bittera (po želji)

Priprema

Zamijesite tijesto od brašna, maslaca, šećera i vode, ohladite ga najmanje 2 sata. Višnje kratko prokuhajte sa šećerom, škrobom i limunom. Smjesu ohladite.

Razvaljajte tijesto, položite u lim, dodajte smjesu i poklopite drugom korom. Premažite jajetom, pospite demerara šećerom.

Pecite 20 min na 220 °C, zatim 60 min na 180 °C. Ohladite prije posluživanja.

Poslužite s kuglicom vanilije ili čašom ledenog čaja. Ukus djetinjstva – u svakom zalogaju.