Hrskavo i ukusno

Priprema ukusnog ručka nikad nije bila lakša: Evo kako napraviti savršene tortilje

Autor: Žene.ba
Priprema ukusnog ručka nikad nije bila lakša: Evo kako napraviti savršene tortilje
Foto: Ilustracija

U pripremi ukusnog ručka, malo toga može nadmašiti domaće, mirisne, ukusne, tople i hrskave tortilje. A što je najbolje, njihova priprema je zaista jednostavna. Samo što će vam trebati jedna veća posuda, tava za pečenje i valjak.

Sastojci

  • oštro brašno 3 šoljice
  • so 1,50 kašikica
  • prašak za pecivo 1 kašikica
  • voda 1 šoljica
  • suncokretovo ulje 0,33 šoljice

Priprema

U zdjeli pomiješajte suhe sastojke, dodajte ulje i vodu te miješajte što više gumenom lopaticom ili kašikom. Ako imate mikser za izradu tijesta, slobodno si olakšajte posao i tijesto zamijesite u njemu.

Kada se tijesto počne formirati, stavite ga na pobrašnjenu površinu i rukama ga mijesi minutu do dvije, dok ne postane glatko.

Nakon što je tijesto pripremljeno, ostavite ga da kratko odstoji oko 10 minuta, nauljeno i pokriveno čistom krpom kako se ne bi osušilo.

Oblikujte kuglice od tijesta, ovisno o željenoj veličini i debljini tortilja. Preporučujemo da tijesto podijelite na 12 jednakih kuglica, a zatim ih razvaljate u krug veličine tave.

Tavu zagrijte na srednje jakoj vatri. Razvaljanu tortilju položite na tavu i pecite 30 do 60 sekundi sa svake strane, odnosno dok se ne pojave sitni smeđi mjehurići na površini tijesta.

Premjestite tortilju na čisti tanjir, prekrijte je ubrusom i ostavite sa strane.

Ponovite postupak s preostalim kuglicama tijesta. Ako vam se čini da se tava previše zagrijala i da tortilje prebrzo tamne, obavezno smanjite vatru.

Tortilje poslužite tople s omiljenim nadjevom.