Brzo, jednostavno i preukusno

Recept koji će nestati za tren: Savršeno hrskav čips iz vaše kuhinje

Autor: Žene.ba
Recept koji će nestati za tren: Savršeno hrskav čips iz vaše kuhinje
Foto: Facebook

Zaboravite industrijski čips – domaća varijanta s krompirom i tikvicama, uz dodatak kremaste gorgonzole, prava je mala poslastica za svako druženje. 

Lagano slan, izrazito aromatičan i savršeno hrskav, ovaj čips lako postaje glavni hit stola.

Možete ga grickati samostalno ili poslužiti uz omiljeni sos.

Priprema je brza i jednostavna – potrebno je oko 20 minuta za pripremu i još oko 40 minuta za prženje.

Količina sastojaka odgovara za približno pet porcija.

Sastojci:

  • krompir
  • tikvica
  • oštro brašno
  • biljno ulje
  • gorgonzola, usitnjena
  • svježi peršun
  • krupna morska so

Priprema:

Krompir operite, ogulite i narežite što tanje. Stavite ih u posudu s hladnom vodom kako bi zadržali boju.

Tikvice izrežite na tanke kolutiće i lagano uvaljajte u oštro brašno.

Krompir ocijedite i dobro posušite papirnim ubrusima – suhoća je ključna kako ulje ne bi prskalo.

U dubljoj tavi zagrijte ulje na oko 175 °C. Pržite krumpir u manjim turama dok ne dobije zlatnu boju i hrskavu teksturu, pa ga prebacite na papir da upije višak masnoće.

Lagano posolite, vodeći računa o tome da će sir i slanina donijeti dodatnu slanoću.

Na isti način ispržite i tikvice, ali nešto kraće – tek nekoliko minuta, samo dok ne postanu lagano zlatne.

Pazite da ne potamne, jer tad mogu imati gorak okus.

Zagrijte pećnicu na 175 °C. Ohlađeni čips rasporedite po plehu, pospite gorgonzolom i kratko zapecite, samo dok se sir ne rastopi.